Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
64ede146 635d 7c60 62fa ea92b79c2438

Tema Ny teknik i äldreomsorgen

Virtuella sjukhus har beskrivits med två goda exempel i media de senaste veckorna. Från Region Skåne och från Region Stockholm – kopplat till God och nära vård.

God och nära vård inom äldreomsorg blir också temat för höstens seminarium Ny teknik i äldreomsorgen den 26 september.

God och nära vård
Med den nya socialtjänstlagen får kommuner ett ökat medicinskt ansvar med fokus på förebyggande insatser. Med den brukarnära verksamhet som kommuner bedriver inom äldreomsorgen, blir det naturligt att äldreomsorgen också integreras i regeringens satsning God och nära vård.

20 av 21 regioner har en överenskommelse med sina kommuner om skyldigheten att erbjuda hemsjukvård. Alla regioner utom Region Stockholm har sådana avtal.

God och nära vård kan beskrivas som ett övergripande mål för den omställning som sker inom hälso- och sjukvården. Omställningen syftar till att vården i högre grad organiseras och bedrivs med utgångspunkt från patientens behov och förutsättningar. Här är äldre medborgare överrepresenterade.

Ny teknik i äldreomsorgen
God och nära vård blir också temat i årets upplaga av Ny teknik i äldreomsorgen. En samordning med uppkopplad välfärdsteknik, distansmonitorering och hjälpmedel. Kombinerat med hembesök av medicinsk personal och hemtjänst.

En lång rad talare förmedlar olika delar av omställningen:

Regeringskansliet
Regeringen redogör för pågående satsningar inom God och nära vård samt belyser de satsningar på digitalisering och ökad cybersäkerhet som görs såväl inom EU som i Sverige.

Niklas Eklöf
Enhetschef på Socialstyrelsen med uppdrag att utreda de viktigaste verktygen och genomföra insatser för att främja omställningen i hälso- och sjukvården till en god och nära vård.

Markus Lingman
Överläkare och strateg i Hallands sjukhus ledning och vinnaren av priset Årets AI-svensk 2020, utvecklar tankarna om det intelligenta hemmet som en del av sjukvården – virtuella sjukhus.

Jan Danielsson
Jan Danielsson är en av Sveriges mest erfarna telekomexperter med drygt 20 år på Ericsson, koncernchef på Teracom, regionchef på Huawei och erfarenhet från uppstart av digital-TV.

Marcelo Milrad
Professor vid institutionen för datavetenskap och medieteknik vid Linnéuniversitetet och verkar för trendmonitorering med bärbara sensorsystem för att förebygga ohälsa.

Thomas Ryberg
Mångårig telekomspecialist på Ericsson och skaparen av den intelligenta duschen, numera verksam vid Scandinavian Health Tech AB, som utvecklar nya lösningar för bredband i kvarboendet.

Ina Tidvall
Utredare på SKR, Sveriges kommuner och regioner, med uppdrag att hantera SKR:s arbete med artificiell intelligens (AI), som stöd för bland annat välfärdens omställning till en god och nära vård.

Diskussioner om en säker digitaliserad omställning
Förra veckans cyberattack mot Careiums larmsystem i 150 svenska kommuner, sätter fokus på bättre cybersäkerhet, med ökad redundans, end-to-end-säkerhet och datasäkerhet.
Årets seminarium har som mål att utveckla diskussionen om hur ny teknik kan öka tilliten till digitalisering, med ökad cybersäkerhet, ökad motståndskraft och ökad livskvalitet.

Du anmäler dig som seminariedeltagare enklast via Teknikhusets hemsida. https://www.teknikhuset.org/anmhar

Är du intresserad av att delta i utvecklingsprojektet, går det bra att kontakta undertecknad.