Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
2e032934 3a03 cce9 c4f4 17e74bd4e870

Framtidens e-hälsa
En framtidsfullmakt får inte omfatta åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador.

Det stipuleras i lagen om framtidsfullmakter (2017:310) – en lagtext som gör hela idén med uppkopplad hälsa svårare att hantera för anhöriga till personer som exempelvis har en demenssjukdom.

Demenssjukdom
Enligt Socialstyrelsen insjuknar varje år mellan 20 000 och 25 000 personer i en demenssjukdom. Det innebär att det finns mellan 130 000 och 150 000 personer med demenssjukdom i Sverige idag. Antalet kommer nästan att fördubblas fram till år 2050.

Den lagreglerade möjligheten att övervaka övrig hälsa med digitala sensorsystem blir kraftigt begränsad om en person med demenssjukdom varken har förmåga att ta ställning eller att meddela samtycke för framtida situationer.

Invasiv sensorteknik
Kvar blir möjligheten att operera in teknik för framtida bruk. Invasiv sensorteknik skulle då kunna liknas vid kombinationen av en framtidsfullmakt och ett mångårigt telefonsamtal. Den inopererade tekniken börjar sända hälsodata till anhöriga innan brukaren har fått en demenssjukdom. Med långa batteritider och strömsnåla 5G-sensorer kan då även en person med demens kunna dra nytta av ny teknik och därigenom säkra ett mer hälsosamt liv med högre livskvalitet.

Svag lagstiftning ger ökade klyftor
Uppkopplade hälsomätningar kommer att lanseras på världsmarknaden utan att svensk välfärd behöver ta steget med skattefinansierade lösningar. Det innebär att resursstarka samhällsgrupper kommer att kunna köpa sig förbi ökande vårdköer – med samtycke till betalda och fullt legitima medicinska tjänster. Den bristande svenska lagstiftningen riskerar alltså att skapa ett utanförskap för samhällsgrupper som är mindre resursstarka.

Lagstiftningen ger ökad e-hälsa
Under 2023 är planen att Sverige ska få en ny socialtjänstlag. Med ett ökat medicinskt ansvar för kommunerna och med ett starkare fokus på förebyggande.

Det medicinska ansvaret kommer i framtiden alltmer att baseras på informerade beslut med digitala lösningar. Med historiskt data och med multivariata analyser av realtidsdata från olika typer av sensorer. Sensorer exempelvis i och på människokroppen, i sängen, i rullstolen och i bostaden.

Viktigt för Sveriges kommuner
Nya säkra molntjänster blir också nödvändiga för att möta det åldrande samhället, för att integrera välfärdsteknik och e-hälsa i samordnade system. Speciellt för kommunernas äldreomsorg behövs nu ett ökat fokus på digital samordning. Även för datalagringen krävs samtycke.

Det är därför dags för Sveriges riksdag att besluta om en modernisering av lagen om framtidsfullmakter.

Kontakta undertecknad om du är intresserad av mer information.