Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
C0253349 ca5e 4182 a89e d4d29db81718

Den 15 mars samlas ledande fastighetsbolag och telekomleverantörer på KTH för att diskutera strategier för framtidens boende med en mobil digitalisering. Den mobila användningen bedöms öka markant inomhus, vilket ökar trycket på att få fram mobilt uppkopplade enheter även inom välfärdsteknologi och e-hälsa. Med deltagande fastighetsbolag och telekomföretag tas nu greppet för att hitta de bästa lösningarna också för vård och omsorg.

När mobiltelefonen introducerades på allvar i början av 1980-talet var själva idén att kunna prata i telefon utomhus. Därefter har mycket hänt. Mobiltelefonen har blivit en smartphone med långt fler funktioner än att bara tala i telefon. Vi vill läsa nyheter i telefonen, googla, se på film, utföra bankärenden, boka restaurangbord eller hålla kontakten via sociala medier. Dessa vanor tar vi självklart med oss inomhus – in i bostaden eller till arbetsplatsen. Det leder till att inomhusanvändningen ökar.

Men det är inte bara smartphones som kommer att vara uppkopplade inomhus. Även kylskåpet kommer att vara det, samt, dammsugaren, belysningen, brandlarmet, dörrlåset, rullstolen, rullatorn, pacemakern, borrmaskinen och armbandsuret.

Med alla dessa prylar uppkopplade, hur ska mobilabonnemanget utformas? Vem får tillgång till uppkopplingen? Hur kan det göras säkert? Hur ska signalerna ta sig från prylen till molnet?
Idag går de flesta datasignaler från en smartphone genom väggarna hemma. Med framtidens mobila system blir det i många fall annorlunda. Det kommer då att behövas små mobilantenner även inomhus för att vissa uppkopplade enheter ska kunna fungera. Då ska även en inbjuden gäst som har en annan telekomleverantör kunna använda sina uppkopplade enheter. De små mobilantennerna inomhus måste därför rymma både Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Det blir en ny typ av installation både i bostaden och på kontoret. Där även placeringen av inomhusantennerna kan bidra till nya möjligheter. Ett exempel är triangulering med antenner, som kan underlätta för exempelvis en Permobil att själv kunna navigera och förflytta sig inomhus. Det skulle hjälpa personer med nedsatt funktion till ett ökat oberoende, när ledsagning och assistans minskar i samhället.

Därför handlar framtidens mobila uppkoppling även om hur våra hus ska byggas och utrustas. Hur gamla system som datakabel, koaxialkabel och fiber kan återanvändas. Det blir i huvudsak en dialog mellan fastighetsägare och telekomleverantörer. Med i diskussionen den 15 mars blir också teknikleverantörer, landsting, kommuner och civilsamhället.

Dessa diskussioner pågår givetvis över hela världen. Men strategimötet på KTH ska leda till att Sverige tar ledningen när det gället att skapa ett livslångt boende i världsklass. Med trygghet, säkerhet, oberoende och ökad tillgänglighet. För detta behövs nya lösningar.

Dessa lösningar kommer att ingå i Teknikbokens del 2 - Tillgänglighet i byggnad.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Användarföreningen.