Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
E3e73814 902f 49fd 8fe7 603a633ad739
Den 30 januari genomförs nästa strategimöte för välfärdsteknik och e-hälsa på KTH. Mobil digitalisering och landsbygd blir genomgående teman. Fokus sätts på hur 5G kan bidra till en bättre hjälpmedelshantering för alla parter och sektorer.

Utvecklingen globalt handlar om att använda en ökad datorkraft i arbetet för att skapa ett bättre liv generellt - och i synnerhet för samhällets äldre medborgare.

Datorkraften har en ökande betydelse i vår vardag. En enda sökning på Google förbrukar lika mycket datorkraft som hela NASA:s Apollo-program förbrukade på land och i rymden under åren 1961-1972.

5G möjliggör större informationsmängder med kortare responstid. 5G möjliggör luftburna bredbandslösningar. Detta öppnar upp för nya möjligheter att underlätta livet för personer som på olika sätt har nedsatt funktion. Som diskussionsexempel den 30 januari väljer vi en apparat för diabetesbehandling. Apparaten möjliggör högre grad av självmonitorering och ökad automation i annars kostsamma diabetesbehandlingar.

Strategin för apparater som är mobilt uppkopplade i ett 5G-nät kommer att diskuteras och utformas den 30 januari. I diskussionen deltar representanter från landsting, kommuner och civilsamhället – de tre parter som idag har betalningsansvaret för denna typ av hjälpmedel samt behovet av säker tillgänglighet till hälsodata. I de tekniska diskussionerna deltar representanter från Ericsson, KTH, LTU samt teknikleverantörer av välfärdsteknik och e-hälsa. Även bredbandssamordnare och representanter från länsstyrelser deltar.

Målet för diskussionerna är att hitta vägvalen för en samordning av myndigheter och en modell för certifiering av teknikleverantörer. 5G möjliggör en struktur för hur myndigheter med olika rådighet kan samsas på samma 5G-nät. Samordningen förutsätter också att teknikleverantörerna har produkter som kan anslutas till ett samordnat nät.

Under våren 2019 integreras strategierna i verkliga projekt. I planen ska certifierade teknikleverantörer bjudas med i pågående projekt i fem regioner i Sverige, där även kopplingar till andra nordiska länder finns med. För involverad teknik ska då finnas en förberedelse för den globala standarden 5G.

Resultatet av vårens strategiarbete kommer att presenteras under det traditionella seminariet på KTH i maj – Ny teknik i äldreomsorgen.

Är du intresserad av att delta i strategiprocessen eller i vårens seminarium, är du välkommen att anmäla detta till Användarföreningen.
Bengt Simonsson
Teknikmarknad
Campus KTH
070-572 33 00