Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
4cf79057 b53f bcec 8f12 f114499efa07
5G i Värmdö kommun
I veckan som gick genomfördes höstens första projektmöte med Teracom. Dessutom är Värmdö kommun nu redo att bli en del av Projekt Oden – för att testa framtida lösningar till samhällsviktiga aktörer. För Region Stockholm innebär utvecklingen på sikt en avlastning av primärvården. Ett välkommet inslag efter coronakrisen.

Projekt Oden inleds med Nackamasterna och ger bredband över luft till skärgårdskommunernas glesbygd. Värmdö kommuns roll blir att medverka till att utarbeta framtida användarfall och att ta fram kraven på det framtida nätet. Målet är att utveckla ett komplett koncept som stödjer aktörernas behov.

Uppkoppling i skärgårdsmiljö
Den 300 meter höga Nackamasten ser till att skärgården får bredband via luft. Hemma hos en senior i Värmdö kommun kommer en mobil radioutrustning att överföra radiolänken till ett lokalt nätverk, bestående av en Edge Core och lokala antenner, vilket ger 5G-täckning inom och utanför bostaden för den äldre som behöver anslutas.

Seniorens bostad kommer att förses med olika typer av sensorer. För hälsotrendanalys kommer senioren att ha bärbara sensorer. Välfärdstekniken omfattar en tillsynsrobot, som fungerar bäst med en 5G-uppkoppling.

Parallellt pågår delprojekt där skärgårdskommunen Norrtälje ska studera två 5G-uppkopplade teknikdelar. Dels leverans med drönare från Roslagens flygplats. Dels hemmonitorering med Tiohundra. Här har FoU-ledningen på Tiohundra deltagit i framtagandet av användarfallen.

Den 21 september återkommer Användarföreningens traditionella seminarium som heter Ny teknik i äldreomsorgen. Programmet innehåller en redovisning av appliceringen av välfärdsteknik i skärgårdsmiljön med Teracom och Stockholms skärgårdskommuner.

Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. 

Välkommen till en spännande fortsättning!