Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
6ed92cf3 cd37 426a 8a10 69b5d4eabd71
I veckan som gick arrangerades seminariet Ny teknik i äldreomsorgen på KTH. Denna gång med arrangörerna KTH, Vitalis och Användarföreningen. Här presenterades bland annat den senaste modellen av den intelligenta duschen Poseidon. Idén bakom Poseidon är att ge rörelsehindrade personer en ny möjlighet att sköta sin personliga hygien under trygga förhållanden.
 
Ny teknik i äldreomsorgen 2019 hade valt Människa & Teknik som inramande tema. Det är ett tema som rymmer många dimensioner och kvaliteter, däribland att ge människor mer självständighet och oberoende med hjälp av teknik. Hygienroboten Poseidon passar in mycket väl i det temat.
 
Poseidon ger användaren ett större mått av integritet. Samtidigt minskar personalinsatsen med cirka tio minuter per dag. I en framtid där samhällets leverans av assistans och hemtjänst minskar, kommer det att behövas många intelligenta duschar och andra uppkopplade hjälpmedel i ett livslångt boende.
 
Människor mår bra av tekniska hjälpmedel och människor lever längre tack vare tekniska hjälpmedel. Det visar forskning och det visar också historien. En människas tillstånd och livskvalitet försämras snabbare när andra människor dagligen måste hjälpa till, jämfört med om samma människa kan leva ett mer oberoende liv med hjälp av teknik. Ett exempel är rullstolen, som har hjälpt miljontals människor att leva ett mer oberoende liv.
 
Med den globala digitaliseringen kommer ständigt nya tekniska hjälpmedel att presenteras på marknaden. Nya sensorer som mäter hälsodata, nya hjälpmedel för att klara vardagsbestyr och artificiell intelligens för att ta beslut. Den ökande mängden tekniska hjälpmedel ställer också krav på att delarna kan fungera som en helhet. Exempelvis ska olika leverantörer av sensorer för att mäta blodsockerhalt kunna vara utbytbara med varandra. Eller, data från olika typer av sensorer ska kunna ge en samlad hälsobild för en multisjuk äldre person.
 
Även hygienroboten Poseidon ska kunna fungera ihop med annan teknik. Exempelvis ett lyfthjälpmedel som underlättar förflyttning från rullstolen till duschstolen. Eller sensorer som ser till att allt står rätt till under duschningen. Här behövs en grund för samordning.
 
Seminariet Ny teknik i äldreomsorgen handlade därför också om standardisering. Till exempel, 5G – den globala standarden för trådlös kommunikation inomhus och utomhus, samt Continua – den protokollstandard som används exempelvis för trygghetslarm. Certifieringsprogrammet 5G Vård och omsorg presenterades som en samlande standard för all den teknik som är av betydelse i en byggnad. Det är i byggnader vi tillbringar 90% av vår tid. Duschen är ett exempel på inventarier som kommer att automatiseras och integreras.
 
Ny teknik i äldreomsorgen 2019 blev startpunkten för en spännande fortsättning. Tillsammans med Vitalis skapas nästa stora utvecklingssteg i Sverige. En nationell arena där digitaliseringen inom vård och omsorg kan ta snabbare och mer effektiva steg framåt. Och det är bråttom.
 
Den avslutande paneldebatten kunde konstatera att den åldrande befolkningen redan 2019 skapar rejäla underskott i en tredjedel av våra svenska kommuner. Äldreomsorgen är hotad när kommuner inte har pengar. Välfärden är hotad när kommuner inte har pengar. Därför måste teknikutvecklingen nu ta fart på allvar.