Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
Fc71e30d e85d 1df5 1820 37a7a98cc538

Trygghetslarm Careium
Larmarmbandet Vibby Oak ger trygghet till boende i egna hem som kanske har problem med balansen och därför har en högre risk för att falla.

Falldetektorn i armbandet upptäcker hårda fall, aktiverar en automatisk varning och möjliggör för användaren att manuellt ringa efter hjälp. Larmarmbandet ger därför extra självförtroende till personer som är kvarboende.

Upptäcker fall
Falldetektorn kan vara fördelaktigt för dem som lever med en begränsad rörlighet eller som har inlärningssvårigheter, samt äldre människor och individer med långvariga hälsotillstånd som epilepsi, diabetes eller Parkinsons sjukdom.

Med hjälp av avancerad teknik upptäcker Vibby Oak automatiskt fall i hemmet med hjälp av en trycksensor. Detektorn larmar omedelbart till en larmcentral eller till en vårdares personsökare. Sensorn, som bärs antingen på handleden eller på ett halsband runt halsen, arbetar med en innovativ algoritm, som mäter förlust av höjd och hastighet och kan därför upptäcka om en person faller från upprätt position.

Vissa fallrörelser, exempelvis mjuka fall, kontrollerad rörelse nedåt – lutad mot en vägg eller ner i en stol, kan inte upptäckas av Vibby Oak. Med de vanligaste falldetekteringsteknologierna möjliggörs inte analys och tolkning av alla fallsituationer. Därför, genom att trycka på larmknappen, kan bäraren själv slå larm när som helst behov uppstår.

Trygghetslarm
Bäraren kan alltså larma direkt från sin enhet. En larmknapp finns i mitten av Vibby Oak. Ett larm bekräftas genom att armbandet vibrerar och en LED-lampa lyser. Vid ett falskt larm kan larmet avbrytas av bäraren, genom att täcka sensorn med handen eller ställa sig upp inom 20 sekunder.

Mer om teknik som fungerar både inomhus och utomhus kommer på seminariet Ny teknik i äldreomsorgen den 26 september. Då diskuteras också de nya lagkraven NIS 2 och RCE, vilka kräver redundant uppkoppling av trygghetslarm i kommunal verksamhet.

Du anmäler dig som seminariedeltagare enklast via Teknikhusets hemsida. https://www.teknikhuset.org/anmhar