Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
4507def5 9f53 4472 a343 1f6254e3cd53
50 välutbildade nya medarbetare till äldreomsorgen till år 2030.
Det är vad en normalstor svensk kommun kommer att behöva i snitt. En resurs som ännu inte finns tillgänglig i Sverige.
 
Sveriges befolkning blir äldre. Samtidigt minskar den andel av befolkningen som arbetar. Ekvationen går inte ihop. Svensk äldreomsorg behöver därför förstärka sina led, gärna med ännu vassare kompetens, som kan arbeta och bidra till en förbättrad effektivitet och livskvalitet.
 
Med det nystartade svensk-kinesiska samarbetet skapas nu en process för att successivt introducera kinesiska sjuksköterskestudenter med svensk legitimation till svensk arbetsmarknad.
 
Det är kurs-ettorna från Kina som nu får möjligheten att arbeta i Sverige. Urvalet sker från totalt 300 kinesiska universitet som utbildar sjuksköterskor. Rekryteringen inleds 2020 och stegvis täcks det totala resursbehovet fram till 2030. Med heltidsarbetande, svensktalande och topputbildade legitimerade sjuksköterskor.
 
Användarföreningen assisterar sina deltagande kommuner med att bygga en resursplan fram till 2030. Processen inleds i början av 2020 med en delegationsresa till Kina för att besöka universitet, språklärare och studenter. Sommaren 2020 introduceras de första fyra sjuksköterskestudenterna till respektive kommun. Därefter genomförs en årlig rekrytering fram till 2030. Planering och kontinuitet borgar för högsta kvalitet och patientsäkerhet.
 
Hyrsköterskor med höga konsultlöner blir ett minne blott. De kinesiska sjuksköterskorna får normala avtalade löner och betalar skatt i Sverige samt i de kommuner de verkar i. Till lönekostnaden kommer också sociala avgifter och en serviceavgift som täcker arbetstillstånd, visum och liknande administrativa insatser som deltagande kommuner inte behöver bekymra sig över. Det blir som att anställa lokalt.   
 
Under 2019 har fyra utvalda kinesiska sjuksköterskor arbetat vid två äldreboenden i Sandviken. Filmen nedan berättar historien om projektets start med Sandvikens kommun:
 
Projektet The China-Sweden Nursing Talents Development Program går ut på att rekrytera specialutbildade sjuksköterskor från Kina till Sverige så att Sverige får fler sjuksköterskor och Kina samtidigt får kompetensutveckling.
 
Kontakta gärna Användarföreningen för mer information om hur din kommun kan komma med.