Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling inom välfärdsteknologi
93e7b720 cbde 45dc afd2 79e1a7b59c02

Att dra för persiennerna eller gardinerna i en bostad behöver inte längre vara en syssla kopplad till hemtjänstbesöket. I ett livslångt boende är det mesta mobilt uppkopplat vilket gör att fjärrstyrd assistans kan ersätta resande personal. Det möjliggör också ett större fokus på den personliga kontakten.

Den tekniska utvecklingen för fjärrstyrning har redan inletts. Det franska företaget Somfy levererar motoriserade persienner och gardiner. Med företagets app, Connexoon Window RTS, är det möjligt att kontrollera persienner och gardiner från vilken uppkopplad plats som helst i världen - med en smartphone.

Att få skugga under en varm högsommardag är inte den enda möjligheten som kommer med den nya tekniken i ett livslångt boende. Fjärrstyrning kan bli verklighet inom en lång rad användningsområden. Mikrovågsugn, tvättmaskin, diskmaskin, köksinredning, ventilation, intelligent dusch, belysning och justerbara möbler är några sådana exempel. Listan representerar givetvis en mångfald av behov och möjligheter.

Den tekniska utvecklingen med ett stort mått av mångfald sätter fokus på tre utmaningar för Sveriges kommuner.

  1. Investeringar.
    Vid sidan av att betala löner, behövs ett större fokus på investeringar i ny teknik. Det kräver en ny budgeteringsstrategi och ett nytt sätt att aktivera investeringskostnader i resultaträkningen.

  2. Tekniksamordning.
    De investeringar som görs i ny teknik, privat och offentligt, måste hänga ihop. Därför blir globala standarder allt viktigare.

  3. Behörighet
    Den installerade tekniken kräver att berörd personal har rätt utbildning och träning för att använda tekniken på ett behörigt sätt.

Fjärrstyrning kräver också övervakning. Högupplöst bild med synkroniserat ljud säkrar att den fjärrstyrda åtgärden blir genomförd på ett riktigt sätt. Det innebär också att olika teknikområden bör kunna överblickas på ett tydligt sätt för varje boende. För personalen som ska fjärrstyra, måste det också vara tydligt vilken typ av teknisk assistans som är installerad i ett specifikt boende.

Här har en global standard som 5G en bidragande roll. Produkter från hela världen ska kunna anslutas. Data ska kunna skyddas genom kryptering. Varje uppkoppling ska kunna omgärdas av behörighetskontroll. Varje boende ska kunna definieras som en del av nätet.

Till syvende och sist är det slutresultatet som räknas. En effektiv vård och omsorg. Med ny teknik kan även en varm högsommardag bli en positiv upplevelse inomhus, trots en ökande brist på sommarvikarier i hemtjänsten. Ny teknik och 5G kommer alltså att möjliggöra nya sätt att mötas, umgås och ge assistans – med minskande personalstyrka och ett minskat resande.