Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
Dc025fed 9303 4714 936b 0bda2c4eb1a7
Familjebostäder blir först med 5G som grund för ett livslångt boende. I veckan läggs nämligen de sista pusselbitarna i arbetet med att skapa en 5G-installation i kvarteret Brevlådan i Svedmyra. Den föreslagna anläggningen ger möjlighet till både 4G och 5G. Mobiltelefoni med högsta kvalitet levereras genom båda näten och dålig mobilanslutning inomhus blir då ett minne blott.
 
I projektet 5G i byggnad skapas även de övriga pusselbitarna för ett tryggt, säkert och hållbart boende. Vårdplattform för multisjuka äldre, vårdplattform för övrig välfärdsteknik, exempelvis en intelligent dusch, med mera. Alla installationer hålls ihop i en integrationsplattform som även inkluderar övrig fastighetsteknik. Speciellt när det gäller energi- och klimatsmarta lösningar kommer fastighetsteknik att få en betydande roll i allmännyttans fastigheter. Hållbar utveckling i byggande tillmäts politisk vikt även globalt.
 
FN:s Agenda 2030 – de globala målen för hållbar utveckling – sätter mål när det gäller byggande för de närmaste 10 åren. I delmål 11, finns målet att till 2030 verka för en inkluderande och hållbar urbanisering samt förbättra kapaciteten för deltagandebaserad, integrerad och hållbar planering och förvaltning av bosättningar i alla länder. Inkluderande – avser även äldre och personer med funktionshinder. Hållbar – avser exempelvis hushållning av energi och ändliga resurser.
 
EU:s direktiv om energieffektivitet (2012/27/EU), reglerar bland annat att energikonsumenter bör ha befogenhet att bättre hantera sin energikonsumtion. Här kommer smarta system med uppkopplade apparater att även behöva en uppkoppling med omvärlden.
 
Familjebostäder sätter själv tuffa mål och minskar miljöpåverkan genom att utnyttja energi effektivt och ställa rätt miljökrav på material och metoder. I energiarbetet ingår också tilläggsisolering och energieffektiva fönster.
 
Allt mer energieffektiva hus gör att mobiltäckningen inomhus försämras. Det behövs därför små antenner inomhus för att möjliggöra uppkoppling med framtidens mobila teknik, däribland välfärdsteknik.
 
Familjebostäders 5G-projekt inkluderar alla de hållbarhetsmål som Sverige som nation har förbundit sig till genom FN och EU. Ett fastighetsbolag måste även förhålla sig till den svenska plan- och bygglagen, PBL. Med översiktsplaner, detaljplaner, och godkända bygglov, krävs en tidshorisont på mellan fem till sju år. 5G-projektet måste därför också förutse den teknik som finns tillgänglig om sju år. Exempelvis robotar, självkörande transporter och artificiell intelligens.
 
5G-projektet kommer därför att förbereda fiberdragningen inomhus. I syfte att kunna tillhandahålla god täckning kommer fastigheten att få aktiva antenner i allmänutrymmen. Samtliga fyra operatörer, Telia, Tele2, Telenor och Tre, kommer att beredas möjlighet att koppla in sig i fastighetens nät. Detta förbereds även för varje lägenhet, eftersom det kan finnas fler än ett operatörsabonnemang bland familjemedlemmarna eller de besökare och hemtjänstpersonal som har anledning att vistas i en lägenhet.
 
5G-projektet kommer också att skapa en finansieringslösning som möjliggör en månadshyra för tekniken i ett hyreshus. I månadshyran ingår tillgången till bredband, telefoni samt service och uppgraderingar. För vissa hyresgäster ingår även hyran av uppkopplad välfärdsteknik och e-hälsa. En hyra som i förekommande fall betalas av kommunen eller regionens hjälpmedelsenhet.
 
I projektet 5G i byggnad skapas grunden för en utvecklad välfärdsteknik och e-hälsa. Även i glesbygd.
 
Kontakta gärna Användarföreningen för mer information om projektet 5G i byggnad.