Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
E73c5bf4 ec8a 79ea 7def c55bdb929956

Nya arbetstillfällen – med funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättningar som serverar kaffe på kafé. Det är realitet i Tokyo sedan 2018.

Tack vare artificiell intelligens (AI) och avatarroboten OriHime-D, kan personer med funktionsnedsättning börja arbeta och sköta jobbet hemma från sängen – eller från sjukhuset.

En ny kategori på arbetsmarknaden
I Japan kallas de för piloter. Mestadels unga personer med grava funktionsnedsättningar som nu har gjort sitt intåg på arbetsmarknaden. Tio piloter betjänade kafé-kunder vid det första Avatar Robot Café som öppnade i Tokyo 2018.

Ingen av piloterna hade arbetslivserfarenheten. Personalen hade aldrig drivit kafé tidigare och roboten OriHime-D hade precis blivit färdig.

Projektet började som ett experiment, men kaféet blev varmt mottaget av kunderna. Nu arbetar drygt 60 personer med funktionsnedsättning med att servera kaffe på distans. Med AI-robotar som redskap.

Även arbete från sjukhus
På kafét arbetar några ur personalen med avatarrobotarna även från sjukhus, vilket ger en helt ny definition av distansarbete.

Personalen som arbetar med avatarrobotarna känner sig därför inte längre hindrade i sitt sociala deltagande på grund av funktionsnedsättning.

Avatar Robot Cafe strävar efter att uppnå en ny form av socialt deltagande genom användning av teknik.

Tekniska stöd
Forskarna har kommit fram till två viktiga områden där 6G och artificiell intelligens (AI) kan bidra till ökad livskvalitet – minnesnedsättning och motorisk funktionsnedsättning.

De forskare som har granskat teknikens möjligheter är överens om den 6G-relaterade teknikens möjligheter för personer med demens. - 6G-teknik, i kombination med AI-tekniker, kan verkligen förverkliga smart demensvård - nätverksinfrastruktur med förmågan att sömlöst omvandla datapunkter till evidensbaserade och intelligenta beslutsprocesser, menar forskarna. - I sin tur erbjuder 6G och AI välbehövliga insikter om demensvård och demenshantering ur ett stort dataanalysperspektiv, vilket effektivt överbryggar några av de mest förekommande forskningsluckorna i litteraturen.

5G, 6G och AI kompletterar
Effektiva farmaceutiska insatser ska givetvis även fortsättningsvis erbjudas som kan hjälpa till att bota eller bromsa demensutvecklingen.

Det behövs därutöver snabba, stödjande och framgångsrika icke-farmaceutiska insatser för att ta itu med och lindra de vardagliga hälsoutmaningar som personer med demens står inför.