Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
C323cf78 e277 0a9b df85 2281fb61b7f5

En robot som kan ge nya svar

Detta är en säl-robot som heter Paro. Den uppfanns i Japan men brukaren vet inte nödvändigtvis var den kommer ifrån, eftersom hon har fokus på att klappa den medan den kurrar och spinner.

Paro designades för att trösta personer med demens eller med annan förlust av kognitiv funktion, orsakad av stroke eller traumatisk hjärnskada. Det är en typ av verktyg känd av forskare som en "carebot".

Skapar positiva känslor
Paro är utformad för att vara söt och gullig. Den har stora svarta ögon som öppnar, stänger och följer brukarens rörelser. Den är ungefär lika stor som en stor katt. Den väger knappt tre kilo, lite mindre än ett nyfött barn.

Paro laddas genom att suga på en elektrisk napp. Innanför Paros luddiga, vita utsida har Paro sensorer som känner av beröring, ljud, ljus, värme och rörelse – och den reagerar på olika sätt. Den kan känna igen sitt eget namn.

Brukare kan vara arg på den, de kan klappa den, de kan sjunga för den. Erfarenheten visar att Paro fungerar bättre med personer med demens – som kanske inte är medvetna om att det egentligen inte är en verklig säl.

Paro är därför ett användbart verktyg för personer som är asociala, upprörda eller ledsna. Det vill forskare kunna utnyttja mer.

Nya syften
Forskare diskuterar nu att använda AI i större utsträckning och för nya syften. Några exempel på hur 6G och AI skulle förbättra dessa sociala robotar inkluderar att ansluta till mer avancerade AI-hälsoövervakningssystem och förvandla hjälprobotar till multifunktionella vårdassistenter. Det kan vara att via roboten utföra ett minnesutvärderingstest eller förse patienter med ett bredare utbud av tjänster. Paro blir då det verktyg som via AI tolkar patientens specifika vårdbehov. 6G bidrar med datorkraften – lokalt, kabelfritt och cybersäkert.

Minne och motorisk funktion
I de tidiga stadierna av demens kan symtomen inkludera glömska, att tappa koll på tiden och gå vilse på bekanta platser. I senare stadier blir patienterna omedvetna om tid och plats, har svårt att känna igen släktingar och vänner, behöver i allt högre grad hjälp med egenvård, bland annat. Se WHO:s hemsida för mer information om diagnosen demens.

Tekniska stöd
Forskarna har kommit fram till två viktiga områden där 6G och artificiell intelligens (AI) kan bidra till ökad livskvalitet – minnesnedsättning och motorisk funktionsnedsättning.

De forskare som har granskat teknikens möjligheter är överens om den 6G-relaterade teknikens möjligheter för personer med demens. - 6G-teknik, i kombination med AI-tekniker, kan verkligen förverkliga smart demensvård - nätverksinfrastruktur med förmågan att sömlöst omvandla datapunkter till evidensbaserade och intelligenta beslutsprocesser, menar forskarna. - I sin tur erbjuder 6G och AI välbehövliga insikter om demensvård och demenshantering ur ett stort dataanalysperspektiv, vilket effektivt överbryggar några av de mest förekommande forskningsluckorna i litteraturen.

5G, 6G och AI kompletterar
Effektiva farmaceutiska insatser ska givetvis även fortsättningsvis erbjudas som kan hjälpa till att bota eller bromsa demensutvecklingen.

Det behövs därutöver snabba, stödjande och framgångsrika icke-farmaceutiska insatser för att ta itu med och lindra de vardagliga hälsoutmaningar som personer med demens står inför.