Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
236d08f4 85d6 759c 6745 9e12bf389d9b

Extraminne med bild och ljud

Åt jag frukost i morse? Var lade jag husnycklarna? Har jag gått ut med hunden? Forskningsprojektet EGO4D drivs i nio länder och möjliggör ett externt bildminne för personer med demens.

Kommer ihåg händelser under dagen
Egocentrisk video innebär att kameror i bostaden och på personen själv gör en inspelning av bärarens dagliga liv och kan användas för att öka mänskligt minne vid behov. Ett sådant system kan kanske påminna en användare om var de lämnade sina nycklar, om de tillsatte salt enligt ett recept, eller komma ihåg händelser de deltog i.

Egocentric Live 4D Perception
Egocentric Live 4D Perception är alltså ett AI-drivet projekt som kan göra det möjligt för maskiner som virtual reality-headset att hjälpa personer med demens att bättre navigera i dagliga aktiviteter som att hitta förlorade föremål, begränsa oavsiktliga övermedicineringar och främja sociala interaktioner.

6G och lokal intelligens
Fördelen med framtidens 6G-nätverk med lokal intelligens är att bilderna inte behöver lämna bostaden. Det som tidigare har hanterats som övervakningsbilder och GDPR kan med 6G hanteras lokalt – inga bilder lämnar bostaden.

Tekniska stöd
Forskarna har kommit fram till två viktiga områden där 6G och artificiell intelligens (AI) kan bidra till ökad livskvalitet – minnesnedsättning och motorisk funktionsnedsättning.

De forskare som har granskat teknikens möjligheter är överens om den 6G-relaterade teknikens möjligheter för personer med demens. - 6G-teknik, i kombination med AI-tekniker, kan verkligen förverkliga smart demensvård - nätverksinfrastruktur med förmågan att sömlöst omvandla datapunkter till evidensbaserade och intelligenta beslutsprocesser, menar forskarna. - I sin tur erbjuder 6G och AI välbehövliga insikter om demensvård och demenshantering ur ett stort dataanalysperspektiv, vilket effektivt överbryggar några av de mest förekommande forskningsluckorna i litteraturen.

5G, 6G och AI kompletterar
Effektiva farmaceutiska insatser ska givetvis även fortsättningsvis erbjudas som kan hjälpa till att bota eller bromsa demensutvecklingen.

Det behövs därutöver snabba, stödjande och framgångsrika icke-farmaceutiska insatser för att ta itu med och lindra de vardagliga hälsoutmaningar som personer med demens står inför.