Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
0ed858b5 a738 4ec1 ab7f 1572ec252009
Sverige tar sommarledigt inom kort. Även om Användarföreningens veckobrev inte tar ledigt, får veckobrevet ett mer tillbakalutat tema den närmaste månaden, nämligen”teknik som inte märks”.

Det har gjorts många försök att förstå vad som egentligen menas med begreppen välfärdsteknologi och välfärdsteknik. Socialstyrelsen definierar välfärdsteknik som digital teknik men det finns givetvis teknik som inte är digital som likväl ger ökade möjligheter till trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet.

Av den anledningen har Användarföreningen valt sin syftesbeskrivning ”för äldreomsorgens teknikutveckling”. Användarföreningen ska vara bredare än bara digital. Användarföreningen ska också värna utveckling av teknik som måhända är tillverkad av trä eller gummi men som likväl bidrar till ökad välfärd inom äldreomsorgen.

Med temat ”teknik som inte märks” vill Användarföreningen ta ytterligare ett steg i äldreomsorgens utveckling. ”Teknik som inte märks” avdramatiserar den avancerade tekniken men kan samtidigt bekräfta att den gör nytta och att den förtjänar sin plats i samhällsutvecklingen, även om den inte är digital.

”Teknik som inte märks” kan också vara digital. Det kan vara digital teknik som inte någon märker att den finns. Teknik som inte kräver någon manual eller utbildning, varken för brukare, anhöriga eller personal.

Veckobrevet sommaren 2020 erbjuder således sex exempel på ”teknik som inte märks”.
Vi en önskar en skön sommar och god läsning!

Med vänlig hälsning,