Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
0b6e9c80 9283 4bf5 8e94 eadda963e840
Ett av Philips bidrag till Användarföreningens 5G-projekt är en självhäftande biosensor. Ett 5G chipset i sensorn ska göra det möjligt att vara uppkopplad både inomhus och utomhus.
 
Philips bärbara biosensor erbjuder ett enkelt och bekvämt sätt att hålla koll på patienter som behöver övervakning efter exempelvis en sjukhusvistelse. Denna självhäftande biosensor mäter automatiskt och kontinuerligt vitala hälsodata men även kroppshållning, stegantal och eventuella fallolyckor.
 
Biosensorn väger blott 12 gram och är bara 36 mm lång – kortare än en vanlig tändsticka. Trots sin ringa storlek innehåller sensorn en rad avancerade teknikdelar. Sensorn har EKG-elektroder som mäter hjärtfrekvens. Den har en 3-axlad accelerometer av typen MEMS (mikroelektromekaniska system) som mäter rörelse. En termistor i sensorn mäter hudens temperatur och kan indikera febertillstånd.
 
Sensorn limmas fast på huden. Det finns två sorters lim beroende på hur rörlig och aktiv bäraren av sensorn är. Silikonlim används för personer som är normalt aktiva. Hydrokolloidlim för personer som är mer rörliga. Ett hydrokolloidförband är biologiskt nedbrytbart, andas och fäster vid huden.
 
Sensorn drivs med ett zinkluftbatteri. Zinkluftbatterier används ofta som energikälla i hörapparater. De är billigare att producera än litiumjonbatterier eftersom det finns gott om zink i världen. Dessutom har zinkluftbatterier möjlighet att lagra mer energi – teoretiskt sett fem gånger så mycket som litiumjonbatterier – samtidigt som zinkluftbatterier är säkrare och mer miljövänliga. Det finns numera också uppladdningsbara zinkluftbatterier.
 
En bärbar sensor av denna typ är givetvis användbar i många situationer. Den erbjuder ett enkelt och bekvämt sätt att hålla koll på patienter som behöver övervakning efter exempelvis en längre sjukhusvistelse. Eter tio dagar i en sjukhussäng minskar muskelmassan med upp till 10%. Sviterna efter ett kirurgiskt ingrepp kan dessutom påverka allmänhälsan på ett sätt som gör det motiverat att följa balans, rörelserehabilitering i kombination med hjärtats funktion. Även för helt arbetsföra personer.
 
Sensorn kan också tänkas vara användbar över längre tidsperioder, som ett permanent inslag i vardagen – exempelvis för multisjuka äldre personer i kvarboende. Biosensorn kan ge en första tidig indikation på en rad förändringar i hälsotillståndet. Därigenom bidra till att minska tillhörande kostsamma negativa händelser, komplikationer, oplanerade överföringar tillbaka till intensivvård och längre sjukhusvistelser.
 
Kontakta gärna Användarföreningen om din kommun också är intresserad av projektet 5G i byggnad. Vårens strategimöten planeras redan i december.