Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling inom välfärdsteknologi
6bfe20d5 6100 4b5e b0de 3ac253a4607d
I en framtid kan även glest bebyggda regioner i Norrbotten få bredband. Den 24 juni invigdes nämligen testbädden för 5G på LTU, Luleå Tekniska Universitet.
 
På plats fanns Ericsson, Telia Innovation och en rad aktörer inom svensk industri för att redogöra för hur uppkopplad utrustning, appar och tjänster kan utnyttjas och optimeras genom 5G. Bland annat genom en uppkopplad drönare som bär hjärtstartare.
 
Syftet med 5G-installationen på LTU är att skapa en forsknings- och innovationsmiljö där företag, studenter och organisationer gemensamt kan testa nya idéer och applikationer. Syftet är att bidra till större och snabbare utvecklingssteg och bygga framtida digitala lösningar. Universitetet har gjort stora satsningar på forskning kring datacenter, maskinlärning och artificiell intelligens, och 5G-tekniken är en förutsättning för att driva dessa investeringar vidare, menar ledningen på LTU.
 
Nu kan alltså fler vara med och bygga framtidens digitala lösningar. Ett 30-tal företag och offentliga organisationer från Skellefteå i söder till LKAB i norr medverkar i samarbetet.
 
Karl Andersson, Biträdande professor och verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik vid LTU, menar att målet är förbättrad och förhoppningsvis full täckning även på landsbygden. – Det är en fråga om demokrati, framhåller Karl Andersson. – Vi hoppas också kunna ta den här tekniken ut i glesbygden. 5G är framförallt designat för att fungera i storstäder, men vi på LTU vill också jobba med glesbygdstillämpningar.
 
Användarföreningen samverkar med Centrum för distansöverbryggande teknik vid LTU, just när det gäller digitaliseringen i glesbygd. I projektet Landsbygdsklustret passar satsningen vid LTU som hand i handske. Samverkan har också etablerats i projektet 5G i byggnad.
 
Den 17 oktober blir det seminarium på KTH där betydelsen av 5G i glesbygd kommer att beskrivas mer utförligt.
 
Om du är intresserad av pågående utvecklingsprojekt inom 5G, kontakta gärna Användarföreningen.
 
Användarföreningen önskar sommarlediga läsare en skön sommar!