Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
8c57dc16 aaf3 4f49 b250 f98e35f41724
Nu är konstruktionsarbetet i Teknikhuset igång. En första insats för Landsbygdsklustret har berört hur framtidens leverans av lagade måltider kan gå till med drönare. Hur ett enkelt tillbehör förvandlar ett standardfönster till en säker leveransmottagning för drönare.

I Landsbygdsklustret är det Hörby kommun och Vaxholms kommun som har formulerat utmaningen. Hur kan vissa delar av hemtjänsten ersättas med obemannade transporter och automatiska system? Allt från lagade varma måltider till mediciner, post och morgontidningen. När det gäller extrem glesbygd kan listan göras lång över lämpliga användningsområden.

Världsaktören Amazon är redan igång med utveckling av paketleveranser. I Amazons företagsledning är man fast besluten att göra verklighet av sitt mål att leverera paket med drönare inom 30 minuter efter beställning. Amazon har för närvarande utvecklingscentra för drönarleveranser i fem länder.

En drönare som ska leverera förnödenheter till boende på skärgårdsöar navigerar med hjälp av GPS och koordinatsystem. En kamera som är riktad ner mot land registrerar geografins skiftningar och kan på så sätt avgöra var den befinner sig och vart den säkrast kan landa. Den kan då följa exempelvis en skogsväg eller en strandlinje när den flyger.

Drönaren navigerar med GPS när den flyger över vatten. Det är först när den närmar sig sin destination som den registrerar var den ska landa. När drönaren exempelvis ska landa på en privat tomt, känner den igen detaljer på tomten och kan då styra mot sin bestämda landningsplats. Landningsplattan på husfasaden kan dessutom vara utrustad med en signalgivare som hjälper drönaren att landa rätt. Efter leverans avrapporterar drönaren att leveransen är genomförd. Då stängs luckan och mottagaren informeras.

Ett fungerande system med drönarleveranser kommer att öka livskvaliteten för brukare samtidigt som kommuner kan avlastas. Det blir också transporter med mindre koldioxidutsläpp. Sannolikt kan fler samhällsaktörer samverka i förverkligandet, däribland PostNord och landstingens hjälpmedelsorganisationer.

Kopplingen till 5G samt hur drönaren kommunicerar med landningsplatsen och brukaren diskuteras under strategimötet på KTH den 30 januari.

Är du intresserad av att veta mer om arbetet i Teknikhuset, är du välkommen att höra av dig till Användarföreningen.