Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
31f40377 6fa0 0cbe ee29 24691c2abd98

Global forskning ger nya svar

Runt om i världen presenteras nu forskning kring hur 5G – och i nästa steg 6G – kan underlätta för personer med diagnosen demens. Det är den lokala intelligensen i 6G som gör det möjligt att skapa kraftfulla hjälpmedel, med stöd av artificiell intelligens (AI).

Antalet personer med demens ökar globalt
Världshälsoorganisationen WHO förutspår att 78 miljoner människor kommer att ha någon typ av demens globalt år 2030. Nu ansluter sig forskare och telekomingenjörer till uppgiften att hitta hjälpmedel.

I en artikel publicerad våren 2022 förutspår forskare att 6G och artificiell intelligens (AI) kan spela en avgörande roll för att hjälpa patienter med diagnosen demens att få ett mer aktivt och bekvämt liv.

Minne och motorisk funktion
I de tidiga stadierna av demens kan symtomen inkludera glömska, att tappa koll på tiden och gå vilse på bekanta platser. I senare stadier blir patienterna omedvetna om tid och plats, har svårt att känna igen släktingar och vänner, behöver i allt högre grad hjälp med egenvård, bland annat. Se WHO:s hemsida för mer information om diagnosen demens.

Tekniska stöd
Nu har forskarna i studien granskat över 30 referentgranskade forskningsartiklar, tekniska nyheter och har analyserat hur och var 6G kan hjälpa personer med demens.

Forskarna har kommit fram till två viktiga områden där 6G och artificiell intelligens (AI) kan bidra till ökad livskvalitet – minnesnedsättning och motorisk funktionsnedsättning.

Minnesnedsättning – teknikstöd

  • RFusion: En robotarm som kan hjälpa demenspatienter att hitta förlorade föremål baserat på kamera- och antenndata analyserade med avancerade AI-algoritmer.

  • Egocentric Live 4D Perception: Ett AI-drivet projekt som kan göra det möjligt för maskiner som virtual reality-headset att hjälpa personer med demens att bättre navigera i dagliga aktiviteter som att hitta förlorade föremål, begränsa oavsiktliga övermedicineringar och främja sociala interaktioner.

Motorisk funktionsnedsättning – teknikstöd

  • Project Relate: Ett AI-drivet kommunikationsverktyg byggt av Google för att hjälpa personer med talskada att kommunicera smidigt via Google Assistant.

  • Project Activate: En AI-driven algoritm som låter personer med talnedsättningar och motoriska funktionsnedsättningar använda ansiktsuttryck som smartphonekommandon.

  • Avatar Robot Café: En robot med ett AI-bemyndigat system som gör det möjligt för hembundna eller sängliggande patienter, så kallade piloter, att engagera sig i samhället genom att styra robotar. Robotarna arbetar på distans med fysiska robotservrar. Varje server kontrollera dessa robotar virtuellt med hjälp av ett AI-drivet system. Roboten styrs av piloter som befinner sig hemma eller till och med i sängen.

  • Affectiva: Ett AI-system som kan känna igen och analysera personers känslomässiga och kognitiva tillstånd, såsom distraktion, trötthet och värmeslag – information som sedan kan användas för att exempelvis skicka larm.

  • PARO och andra sociala robotar: En sensorbaserad terapeutisk robot som kan förbättra patientens humör, sociala interaktion och välbefinnande. Några exempel på hur 6G och AI skulle förbättra dessa sociala robotar inkluderar att ansluta till mer avancerade AI-hälsoövervakningssystem och förvandla hjälprobotar till multifunktionella vårdassistenter. Roboten utför löpande ett minnesutvärderingstest och ger brukaren ett bredare utbud av tjänster.

De forskare som har granskat teknikens möjligheter är överens om den 6G-relaterade teknikens möjligheter för personer med demens. - 6G-teknik, i kombination med AI-tekniker, kan förverkliga smart demensvård - nätverksinfrastruktur med förmågan att sömlöst omvandla datapunkter till evidensbaserade och intelligenta beslutsprocesser, menar forskarna. - I sin tur erbjuder 6G och AI välbehövliga insikter om demensvård och demenshantering ur ett stort dataanalysperspektiv, vilket effektivt överbryggar några av de mest förekommande forskningsluckorna i litteraturen.

5G, 6G och AI kompletterar
Effektiva farmaceutiska insatser ska givetvis även fortsättningsvis erbjudas som kan hjälpa till att bota eller bromsa demensutvecklingen.

Det behövs därutöver snabba, stödjande och framgångsrika icke-farmaceutiska insatser för att ta itu med och lindra de vardagliga hälsoutmaningar som personer med demens står inför.

I kommande veckobrev presenteras ett urval av möjligheter med 5G, 6G och artificiell intelligens.


 

Vi önskar fortsatt intressant läsning – samt ett

Gott Nytt År!