Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
86fcebfa cdfc a58c d94d e2036d356028

Att hela Sverige ska leva – det blir lätt en sliten politisk vision när det är dags att skrida till handling. Det behövs som regel innovativ teknik och nya hållbara lösningar för att förverkliga visionerna. Drönarleveranser i skärgårdsmiljö är ett exempel som nu blir verklighet.

Drönare
Att använda drönare minskar behovet av bemannade leveransfordon, vilket avsevärt minskar utsläppen i samband med leverans av en matkasse till skärgården. Startup-bolaget Aerit, med rötter från KTH Innovation, kommer i ett projekt att börja testa drönarleveranser i Stockholms skärgård. I augusti 2021 fick Aerit tillstånd från Transportstyrelsen att genomföra tester med drönarleveranser i Sverige. Aerits drönare Nimbi klarar avhämtning och autonom leverans av varor på upp till 4 kg.

Hållbar digitalisering
Ingen gillar bullriga miljöer. Ett av huvudfokusen under utvecklingen av plattformen från Aerit har varit att se till att drönarna inte stör miljön och samhällena de verkar i. I dag transporteras det mesta med båt ut till öarna, vilket också har inverkan på skärgårdsmiljön. Även om fartygsdiesel byts mot eldrift, är kalkylen till drönarens fördel. Jämfört med en biltransport använder drönaren mellan 30 % och 50 % mindre tid för att nå sin destination, eftersom drönaren kan flyga längs en rak linje. Drönartransporten kostar i genomsnitt hälften av leveransen på bilväg. Jämfört med en båttransport blir skillnaden ännu större. För klimatet är därför drönarleveranser att föredra. Eftersom drönaren flyger över trätopparna, blir sjöfåglar inte heller drabbade som tidigare. Båttrafik utgör alltid en risk för simmande sjöfåglar med små ungar. Hög fart och svallvågor kan splittra kullen.

Stöd från applicerad forskning
I Norrtälje kommun bor många invånare på öar i skärgården och på landsbygden med långa avstånd till butiker. Det gör att Norrtälje är en utmärkt arena för att testa drönarleveranser. Testet kommer göras från ICA Nära på Gräddö och drönaren ska skicka varor och postleveranser till boende på Tjockö. Det är en sträcka på drygt fem kilometer fågelvägen – som en normalsnabb drönare klarar på 5-10 minuter. Med bil, båt och till fots skulle leveransen ta drygt 30 minuter. En annan viktig aspekt är den vinsch som levererar matvarorna ner till marken. Vinschen gör att drönaren från Airit inte behöver landa.

Kommunala behov och drönarteknik
Under seminariet den 22 mars deltar en representant från Airit för att berätta mer om drönarleveranser. Även representanter från kommuner som arbetar med livsmedelsleveranser från butiker inom hemtjänsten deltar.

Preliminära program och anmälningsflik för seminarier hittar du på hemsidan https://www.teknikhuset.org/anmhar.