Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
Fdc2ad74 5f79 4b8b 3396 5f2a2e591d64

Prisbelönt design
Ascom är en ledande schweizisk leverantör av trådlös kommunikation som redan 2014 tilldelades det prestigefyllda Red Dot Award för sin produktdesign för trådlösa trygghetslarm.

En panel med 40 internationella designexperter utvärderade 4 815 bidrag från 53 länder för att utse vinnarna i den årliga tävlingen. Red Dot Award anses vara en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom designbranschen.

Larmarmbandet från Ascom var redan 2014 ett exempel på hur armband fylls med alltmer användbara funktioner för en tryggare vardag. Ascom är en trådlös minisändare som antingen kan bäras runt handleden eller halsen. Med anropsknapp, positionering och inbyggd funktion för "hjärtslag", erbjuds några av de grundläggande funktionerna för att skapa trygghet för den boende men även för anhöriga och omsorgspersonal. Ett ökande utbud av digitala funktioner ökar samtidigt behovet av en integrationsplattform för att tillgodose det kommunala behovet.

Ascom teleCARE IP
Systemet Ascom teleCARE IP tillhandahåller övervakad kommunikation med avancerad teknik. Händelseaktivitet dokumenteras automatiskt, vilket ger möjlighet till anpassningsbara rapporter och revisionsspår.

Sedan de analoga larmen gjorde sitt intåg inom svensk omsorg för några decennier sedan har utvecklingen gått snabbt. Övergången till digitala larm blev startpunkten för den utveckling som vi nu kan börja ana – med många fler funktioner och med integrerad funktionalitet.

Ascoms armband liknar ett traditionellt armband byggt på analog teknik. Även Ascoms sändare har en stor anropsknapp och LED som visar kontakt. Ascom erbjuder exempelvis även positionering, som visar var den boende befinner sig. Sändaren bygger på en tvåvägs radioinfrastruktur med inbyggd funktion för "hjärtslag". Sändaren har lång batteritid och utbytbart batteri – och varnar vid låg batterinivå.

För att garantera en säker funktion, finns ett inbyggt larm till personalen om minisändaren tas av från handleden. Armbandet har även en låsfunktion för att hindra personer med demens att ta av sig sändaren. Genom att platsinformation kan skickas till vårdpersonalen, erhålls snabbare hjälp om något skulle hända. Responstiden kan därför reduceras rejält. Alla minisändare övervakas kontinuerligt för funktionskontroll.

Positionsbestämning
Den boende får den frihet den behöver för en god livskvalitet med trygg förvissning om att hjälpen bara är en knapptryckning bort. En person med demens kan diskret och utan onödig uppståndelse stoppas vid dörrar de inte får passera.

Systemet är enkelt att installera rent byggnadstekniskt. För positionsbestämningen monteras så kallade positionsfyrar i och kring byggnaden. Tekniken ger en föraning om att vi kommer att se alltmer spännande funktioner i framtidens välfärdsteknik och e-hälsa. För omsorgen blir det därför viktigt att se till att Ascoms och andra tillgängliga funktioner kan samsas i en och samma systemplattform.

Mer om teknik som fungerar både inomhus och utomhus kommer på seminariet Ny teknik i äldreomsorgen den 26 september. Då diskuteras också de nya lagkraven NIS 2 och RCE, vilka kräver redundant uppkoppling av trygghetslarm i kommunal verksamhet.

Du anmäler dig som seminariedeltagare enklast via Teknikhusets hemsida. https://www.teknikhuset.org/anmhar