Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
F6884f9a cbbd e010 343b d2b836a47440

Välfärdsteknik och hjälpmedel i samma dator
Estland har redan gjort det. EU-kommissionen skriver direktiv om det. Att samordna välfärdens e-tjänster i samma system. Många undrar varför Sverige ligger efter i den utveckling som kallas samordning och standardisering. Nu startas ett projekt med branschorganisationen Digitala Fastigheter som lägger grunden för ett industriellt samarbete.

Estland ett föredöme
I mars 2018 skrev Användarföreningen ett veckobrev som beskrev Estlands arbete med X-Road. X-Roads mjukvarubaserade lösning är ryggraden i Estlands användning av exempelvis uppkopplad välfärdsteknik. X-Road är osynligt men ändå avgörande och låter landets olika offentliga och privata informationssystem för e-tjänster kopplas ihop och fungera i harmoni. Estland övertog ordförandeskapet i Europeiska unionen den 1 juli 2017. Ett av Estlands fyra prioriterade områden under sitt ordförandeskap handlade just om att få igång X-Road – Ett digitalt Europa med fri rörlighet för data.

Sverige valde bort samordning
Redan 2016 valde de tre största svenska sjukhusregionerna i projektet 3R bort en samordnad upphandling av vårdinformationssystem med motiveringen att juridiken blir mer komplex om man ska landa avtal med olika huvudmän. Projektet 3R tappade då den upphandlingstekniska kärna som hade behövts för samordning.

Nu tar utvecklingen en annan väg, genom att starta med teknisk samordning i stället för upphandlingsjuridisk samordning.

En förutsättning för framtiden
Tillsammans med branschorganisationen Digitala Fastigheter samordnas nu den industriella utvecklingen för integrationsplattformar. De tekniska diskussioner som nu inleds utgår från den installerade bas som Sverige redan har och tar därifrån sikte på hur 5G och 6G ska kunna integreras. Med en ökande mängd uppkopplade apparater blir alltså ett första steg att säkerställa att apparaterna är uppkopplingsbara och nåbara – med plattformar som fungerar oavsett leverantör. Det blir Network Slicing i 5G-standarden som säkrar att myndighetsgränserna bibehålls.

I lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling av koncessioner (LUK) finns undantaget om allmänt kommunikationsnät och elektronisk kommunikationstjänst – det så kallade teleundantaget. Det innebär att lagen inte gäller för en upphandling vars huvudsakliga syfte är att ge en upphandlande myndighet möjlighet att göra något av följande:

  • tillhandahålla eller driva ett allmänt kommunikationsnät

  • för allmänheten tillhandahålla en elektronisk kommunikationstjänst

Genom att börja i den ända där den upphandlingsjuridiska frågan inte utgör ett hinder, ökar möjligheten till samordning.

Bakgrunden känner alla berörda till. En ökad digitalisering är en förutsättning för att kunna leverera livskvalitet även när andelen medborgare i åldern 80-plus ökar, i en framtid som redan är här. Våra kommuner och regioner behöver kostnadseffektiva system för att övervaka, hantera och dra nytta av en ökande flora av uppkopplade apparater.

Sverige har fördelar
Med leverantörer som Ericsson inpå knutarna har Sverige en stor fördel i att förstå vikten av standardisering. Standardisering ger skalekonomiska fördelar. De lösningar som utvecklas i Sverige får tillgång till en världsmarknad. Det viktigaste är att Sverige också möjliggör en bättre livskvalitet för alla äldre medborgare – i tider när personaltätheten inte kommer att öka.

Vill du vara med?
Det behövs många deltagande kommuner och regioner för att kunna genomföra en samordning och standardisering. Framför allt behövs ett deltagande från teknikleverantörer.

Den 8 februari arrangeras ett seminarium som heter 5G Integrationsplattform. Då presenteras de första resonemangen kring en samordning och standardisering.

Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org.