Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
A3d7aa83 3cc5 4872 a48a 38c832a42c78

Ny teknik i äldreomsorgen krockar olyckligt med Vitalis i maj 2019.
Därför gör Vitalis och Användarföreningen gemensam sak och ordnar ett samproducerat 5G-seminarium på KTH till hösten 2019. Temat Människa och Teknik får dessutom utrymme under Vitalis konferensdel i Göteborg 21-23 maj.

Många har hört av sig och påpekat det olyckliga i att det traditionella seminariet på KTH Ny teknik i äldreomsorgen skulle sammanfalla med Vitalis, som vanligtvis arrangeras i april varje år. I konstruktiv anda har krocken inte bara undvikits. Ett plus ett blir istället tre – och nu planeras gemensamma aktiviteter som kan föra utvecklingen framåt till gagn för svensk vård och omsorg. Vitalis och Användarföreningen tar gemensamt tag i utmaningen att föra Sverige och Norden in i nästa globala standard för mobil digitalisering.

Sveriges första 5G-mast invigdes på KTH i december 2018. Det är därför motiverat att arrangera ett seminarium som beskriver 5G inom ramarna för vård och omsorg just på KTH. Men istället för ett seminarium i maj blir det ett gemensamt arrangemang i höst. Höstseminariet blir en rejäl avstamp - med information om vad som görs från Riksdagens utskott, eHälsomyndigheten och från Sveriges tekniska högskolor.

Den nya globala standarden 5G är här. Hur påverkar det teknikutvecklingen inom svensk vård och omsorg?

5G möjliggör större informationsmängder med kortare responstid. 5G möjliggör luftburna bredbandslösningar. 5G möjliggör krypterade uppkopplingar. Detta öppnar upp för nya möjligheter att underlätta livet för personer som på olika sätt har nedsatt funktion.

5G möjliggör också en struktur för hur myndigheter med olika rådighet kan samsas på samma 5G-nät. Samordningen förutsätter också att teknikleverantörerna har produkter som kan anslutas till ett samordnat nät. 5G innebär ett globalt steg mot ökad interoperabilitet - även när det gäller hälsodata och visionen om ett gemensamt journalsystem.

5G har kommit för att stanna och kommer att innebära ett paradigmskifte för alla samhällssektorer. Allra främst för vård och omsorg.

Även den mjuka delen av temat Människa och Teknik flyttar in i Vitalis i maj. Med digitalisering och välfärdsteknik kommer svensk vård och omsorg att få det lättare att leverera välfärdstjänster. Men hur blir det när tekniken inte räcker till? Kan välfärd levereras i den omfattning och till den kvalitet vi är vana vid?

Svaret vet vi. Det kommer att behövas välutbildad personal även i framtiden. Men utmaningarna är stora och redan nu har många organisationer svårt att rekrytera personal.

Ett unikt samarbetsprojekt mellan Sverige och Kina kommer att kunna bidra med en välbehövlig lösning. Utbildade och svenskspråkiga sjuksköterskeelever från Kina kommer redan till sommaren att hjälpa till i svensk äldreomsorg. Under Vitalis presenteras China-Sweden joint nurse development program, ett initiativ som har 200 svensktalande sjuksköterskeelever från Kina redo för tjänstgöring i Sverige sommaren 2020.

Allt detta presenteras under Vitalis konferensdel i Göteborg 21-23 maj.
Har du frågor är du välkommen att kontakta Användarföreningen.