Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
9db90638 6b9d 44e4 84e4 688613a20843
Lagom till sommaren kommer en bok för hängmattan som är perfekt för alla som är engagerade i välfärdsteknik. En roman som väver ihop ett vardagsliv vi känner igen med spännande futuristiska anslag. Romanen heter Roboten Buck och är skriven av Claes Tjäder.
 
Roboten Buck är en relationsroman om artificiell intelligens, politik, vänskap och kärlek.
 
I Roboten Buck får vi bland annat insikt i vilken nytta äldre i vårt samhälle kan ha av en personlig robot i hemmet.
 
Boken handlar om en robot som heter Buck och som kliver in i vardagslivet hemma hos den årsrike hypokondrikern Roffe. Sonsonen Caesar debuterar som statssekreterare i det nystartade Framtidsdepartementet. Politisk turbulens blandas med sökande efter kärlek i Caesars värld. Den lilla världens utmaningar vävs ihop med händelser i den stora världen som både påverkar huvudrollskaraktärerna och politiken i Sverige.
 
Författaren Claes Tjäder kan sitt ämne väl, vilket gör boken mycket läsvärd och underhållande. Claes Tjäder är engagerad i frågor kring hjälpmedel, framför allt för äldre personer. 2016 skrev han tillsammans med en medförfattare Välfärdsteknik för äldre – hot eller möjlighet? Claes Tjäder har lång erfarenhet av att arbeta med utveckling av hjälpmedel.
 
Efter en ansträngande corona-vår ger Claes Tjäders roman även lösningarna på distanseringens gissel. Eller vad sägs om en datoriserad T-shirt för distanskramar:
 
Tröjan kan användas för att skicka kramar till människor man tycker om. I tröjan finns känselbaserad telekommunikationsteknik. Man spelar in en kram precis som man spelar in en film som man skickar till en nära vän. Kramen sänds från mobilen med en speciell app till mottagarens mobil som vidarebefordrar kramen via blåtand till tröjan. I tröjan finns inbäddade sensorer som känner styrkan, varaktighet och stället för beröringen samt avsändarens hudtemperatur och hjärtslag. Tröjan gillas både av barn och äldre.
 
Äntligen en bok som på ett välskrivet sätt kan ge en varm och mänsklig skildring av hur framtidens välfärdsteknik kommer att passa in i våra liv – med människor av kött och blod. En skildring som hjälper oss att förstå hur en vardag kan se ut med en personlig robot, med artificiell intelligens och all annan modern teknik som väntar oss alla.
 
Är du intresserad av god sommarläsning så kan du kontakta Användarföreningen.
Glad midsommar!