Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
98fbeb2b 34d4 450c baac 559630b6e964
Från Övertorneå i norr till Hörby i söder. Med experter inom digitalisering och med representanter från forskning, teknikleverantörer, kommuner, landsting och civilsamhället, fick diskussionerna om teknikstrategier nya former. Ett av resultaten är ett certifieringsprogram för 5G Vård och omsorg, där såväl teknikleverantörer och kommuner kan certifieras.

Nu ska det alltså bli enklare för kommuner att upphandla välfärdsteknik. Även i extrem glesbygd.

Med 50 deltagare på plats och ytterligare 20 via Skype, genomfördes det tredje strategimötet på KTH den 30 januari. Två intensiva timmar gav ny näring till utvecklingen. Och med en pågående dialog med Riksdagens utskott ska resultatet inte dröja:
  • En förstärkt politikgrupp tar diskussionen vidare med Riksdagens Näringsutskott. Målet är att Sverige ska bibehålla ett globalt ledarskap inom mobil digitalisering.
  • En nationell satsning på luftburet bredband, i synnerhet där fiber ej är ekonomiskt.
  • En fortsatt utveckling av en integrationsplattform (middleware) som möjliggör samverkan mellan kommuner och landsting - samt mellan regioner.
  • Ett certifieringsprogram 5G Vård och omsorg, både för teknikleverantörer och för kommuner.
Som diskussionsexempel den 30 januari valdes en apparat för diabetesbehandling från den svenska leverantören Brighter. Apparaten möjliggör högre grad av självmonitorering och ökad automation i annars kostsamma diabetesbehandlingar.

Med ett utnyttjande av det framtida 5G-nätet, kan kommuner, landsting och civilsamhälle använda samma system för anslutning, betalningstjänster och säker behörighet till hälsodata för en uppkopplad apparat, exempelvis för diabetesbehandling. Oavsett om apparaten är ett hjälpmedel, en egenvårdsprodukt eller någon form av välfärdsteknik. Det blir också en realistisk väg till ett gemensamt journalsystem i Sverige. Tack vare den globala standarden 5G.

Att kunna ena Sverige i ett gemensamt journalsystem har ett starkt stöd av deltagarna i strategimötet. Under mötet diskuterades Tiohundra i Norrtälje som ett föredömligt exempel. Sammanslagningen av sjukvård och omsorg i samma företag gör vårdbolaget Tiohundra unikt i Sverige. Tiohundras Vd Peter Graf berättade att Norrtäljemodellen är uppmärksammad såväl här hemma som internationellt, och lyfts fram av socialdepartementet som en förebild att ta efter för övriga kommuner, landsting och regioner.

Norrtäljemodellen fördjupar samarbetet och tar bort de gränsdragningar som inte behövs mellan offentlig och privat och mellan kommun och landsting. Här passar den globala standarden 5G som hand i handske. Inte minst när det gäller ett gemensamt luftburet bredband i skärgård och annan extrem glesbygd, dit fibernätet inte når.

Resultatet av vårens strategiarbete kommer att presenteras under det traditionella seminariet på KTH den 22 maj – Ny teknik i äldreomsorgen. Där kan intresserade kommuner och leverantörer också anmäla sig till certifiering 5G Vård och omsorg, i samarbete med KTH.

Är du intresserad av att delta i strategiprocessen eller i vårens seminarium, är du välkommen att kontakta Användarföreningen.