Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
A7644f02 512e 48c3 87f3 5d8f767bd233
Antibiotikaresistens är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i världen. Användarföreningen har därför utvecklat en armaturlösning som desinficerar exempelvis badrum i en bostad där den boende har smittats med resistenta bakterier. Metoden ska nu anpassas till äldreboenden tillsammans med Stiftelsen Stora Sköndal i Stockholm.
 
Stora Sköndal är en stiftelse som utan vinstsyfte arbetar med stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning. Stora Sköndal har flera äldreboenden - både omsorgsboenden, boende för personer med demenssjukdom och för de med psykiatrisk problematik.
 
Daglig spritning av ytor är den vanliga metoden för att minimera tillväxt och spridning av bakterier i boendemiljöer. Men det finns nackdelar. Spritning innebär mycket manuellt arbete. Spritningens effekt beror också till stor del hur noggrant arbetet utförs. Genomförs spritningen på morgonen, kan den boende skapa kontaminerade ytor redan efter dagens första toalettbesök.
 
Givetvis måste ett badrum städas som vanligt i syfte att avlägsna smuts. Den metod som ska anpassas på Stora Sköndal, innebär att en LED-lampa med en viss våglängd tänds när badrummet inte används. Det lilafärgade ljuset gör att bakterier avdödas på badrummets olika ytor. Badrummet desinficeras automatiskt – dygnet runt.
 
Metoden är välbeprövad. E.coli och andra mikroorganismer har en metallmolekyl i sig som heter porfyrin. När det lilafärgade ljuset träffar porfyrin, bildas hydroxylradikaler som oxiderar sönder bakterier inifrån. Det lilafärgade ljuset är helt ofarligt för människor. Ljuset är även ofarligt för ögonen. Våglängden ligger i det synliga intervallet, ovanför UV-ljusets intervall.
 
Genom att kombinera vanlig spritning med ljus från den lila lampan, ökar avdödningseffekten i ett badrum. Ljuset kommer åt i flertalet vinklar och vrår, eftersom ljuset reflekteras på de flesta hårda ytor – speciellt blanka kakelväggar.
 
Tester med metoden har genomförts på Campus KTH under en lång rad år. I tester med e.coli avdödas 80% av bakterierna på två timmar. Om ljuset är tänt nattetid i ett badrum, åstadkoms därför en förstärkt avdödning som komplement till spritning. På detta sätt minimeras spridningen av resistenta bakterier i ett äldreboende.
 
Kontakta gärna Användarföreningen om din kommun vill montera tekniken i egna äldreboenden.