Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
5c6acaaa 3e3a 4bdb 8a85 4665bcc6cb16
VR-glasögon skapar en verklighetstrogen bild för användaren. En bild som kan användas både för underhållning och för utbildning. Företaget Peili från Uleåborg har utvecklat en lösning som kan hjälpa personer med olika typer av funktionsnedsättning att träna exempelvis språk, motorik och specifika arbetsmoment.
 
Peilis lösning är en VR-applikation (virtuell verklighet) som används med VR-glasögon. Applikationen gör det möjligt för terapeuter att skapa unika utbildningsmiljöer anpassade efter specifika rehabiliteringskrav. Exempelvis efter en stroke.
 
Virtuell verklighet skapar en spännande och engagerande upplevelse i en värld som kan skräddarsys för alla utrymmen eller platser som en person vill vara i. Speciellt i landsbygd kan långa avstånd och begränsade terapi-resurser sätta hinder för en kontinuerlig och frekvent träning. Här kan datorstöd och virtuella miljöer skapa de möjligheter som annars inte finns.
 
Medan personen med funktionsnedsättning tränar sig i den virtuella världen, kan terapeuten på distans mäta utbildningens framsteg, erbjuda förbättringar och hantera eventuella frågor från den som får rehabilitering - i realtid över alla avstånd – både stadsmiljö och landsbygd.
 
Det handlar inte bara om en typ av terapi. Peili-plattformen tillåter flera terapeuter att samarbeta genom att skapa träningssekvenser som är tillgängliga dygnet runt, vardagar och helger inkluderade. De områden som har utvecklats och som stöds av Peili inkluderar:
  • Tal- och språkpatologi
  • Neuropsykologi
  • Arbetsterapi
Övningarna kan exempelvis innehålla ordigenkänning, som följs av praktiska vardagsmoment med just det specifika ordet.  Med hjälp av VR-glasögonen blir sessionen verklighetstrogen, engagerande och underhållande, vilket skapar en vilja att gå vidare.
 
Vanligtvis innehåller det bästa träningsschemat ett flertal sessioner per dag, där varje session är 10-20 minuter lång. Eftersom användaren också kan träna på helgerna, gärna med hjälp av vänner eller anhöriga, blir rehabiliteringsprocessen överlägset mer effektiv och flexibel när det gäller tid och kostnader.
 
Med en digitalisering även i landsbygd, ökar möjligheterna för allt fler att få en personlig och motiverande rehabiliterande vård genom virtuell verklighet.