Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
26b4378b 7d1c 4334 a4c2 8da703d437dd
Den 21 september är det nypremiär. 
Användarföreningens traditionella seminarium Ny teknik i äldreomsorgen återkommer efter uppehållet 2020. Som mycket annat, orsakade corona-krisen en paus i genomförandet under året som gick.

Nu finns det en uppkopplad version förberedd och temat följer den dagsaktuella utvecklingen rörande samordnad digitalisering inom äldreomsorgen.

Det blir fokus på 5G, trendmonitorering och glesbygd.
  • 5G är här. Inte bara i de större städerna. Nu möjliggörs 5G över luft, även till områden som inte har fiber. Exempelvis via Teracoms högmaster eller via satellit. Det innebär att extrem glesbygd som Stockholms skärgård och Norrbottens inland kan skapa digitala oaser i samhällen som fram till nu varit vita fläckar på bredbandskartan – med bristande mobiluppkoppling.
  • Trendmonitorering. Vårdskulden under corona-krisen hade kunnat reduceras med trendmonitorering. Möjligheten att på distans följa hälsotrender samt förebygga sjukdom och ohälsa. Genom den säkra End-to-End-uppkoppling som 5G möjliggör, skapas nya lösningar. Med en global standard läggs grunden till en individualiserad äldreomsorg med hemsjukvård.
  • Glesbygd. Det blir fokus på de regioner som ligger utanför teleoperatörernas prioriteringar. Med ljuset på det självklara att hela Sverige ska leva. Att belysa möjligheten att åldras i den bygd där vi känner oss hemma. I kretsen av familj, grannar och goda vänner. Ny, ledande svensk teknik ska nu säkra de självklara målsättningarna i det välfärdssamhälle vi eftersträvar.
Programmet den 21 september innehåller det senaste från ledande aktörer. Utvecklingsprojekt med paraplynät med ursprung från Luleå tekniska universitet. Forskning kring trendmonitorering från Mälardalens högskola. Applicering av välfärdsteknik i skärgårdsmiljön med Teracom och Värmdö kommun. KTH-samarbetet 5G i byggnad

Återkoppla gärna till Användarföreningen om du är intresserad av mer information om samordningsprojekten och tillhörande seminarier.

Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. 

Välkommen till en spännande fortsättning!