Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling inom välfärdsteknologi
B42d0cd6 b86e 41b2 b209 65a42c9d870c

Sverige tar sommarledigt inom kort. Även om Användarföreningens veckobrev inte tar ledigt, får veckobrevet ett mer tillbakalutat tema den närmaste månaden, nämligen med temat 5G. Varför blir 5G så centralt för äldreomsorgen?

Sommarens veckobrev kommer att lyfta fram de viktigaste argumenten för 5G och förklara på ett begripligt sätt.

5G möjliggör mobila nätverk med extremt hög kapacitet och låg latens. Men 5G möjliggör ännu fler fantastiska möjligheter. Framför allt för utvecklingen av välfärdsteknik.

Det har gjorts många försök att förstå vad som egentligen menas med begreppen välfärdsteknologi och välfärdsteknik. Socialstyrelsen definierar välfärdsteknik som digital teknik.

Av den anledningen har Användarföreningen valt sin syftesbeskrivning ”för äldreomsorgens teknikutveckling”. Användarföreningen ska vara bredare än bara digital. Användarföreningen ska också värna utveckling av teknik som måhända är tillverkad av trä eller gummi men som likväl bidrar till ökad välfärd inom äldreomsorgen.

För att leverera en lagad måltid med drönare i låg tätortsgrad, behövs mer än digital teknik. Användarföreningen samverkar med duktiga teknikleverantörer och aktörer som gör hela kedjan av välfärdsteknik möjlig att förverkliga.

Med temat ”teknik som inte märks” vill Användarföreningen ta ytterligare ett steg i äldreomsorgens utveckling. ”Teknik som inte märks” avdramatiserar den avancerade tekniken men kan samtidigt bekräfta att den gör nytta och att den förtjänar sin plats i samhällsutvecklingen, även om den inte är digital.

Teknik som inte märks” kan också vara digital. Det kan vara digital teknik som inte någon märker att den finns. Teknik som inte kräver någon manual eller utbildning, varken för brukare, anhöriga eller personal.

Veckobrevet sommaren 2019 erbjuder således också exempel på ”teknik som inte märks”.

Vi en önskar en skön sommar och god läsning!

Utvecklingsnätverket kring 5G omfattar nu organisationer från hela Sverige. Om du är intresserad av pågående utvecklingsprojekt inom 5G, kontakta gärna Användarföreningen.