Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
2ed55224 c541 8f38 571c d834998ad19f

Ny teknik i äldreomsorgen - 2022
Årets upplaga av Ny teknik i äldreomsorgen summerade arbetssätt och teknik som mäter upp till nya socialtjänstlagen. Även ny teknik som kompenserar för en ökande personalbrist inom välfärden presenterades i veckan som gick.

Just utmaningarna med en tilltagande personalbrist, kommer att bli ett fortsatt tema kommande år.

Mötesplats sedan 2015
Ny teknik i äldreomsorgen har sedan starten 2015 levererat en mötesplats i gränslandet mellan politisk verklighet och teknik i framkant. Inte bara i formen av seminariearrangör – utan med en stadig position också i teknisk utveckling på riktigt. En arrangör som varje dag arbetar med teknikutveckling själv, ger trovärdighet till det som presenteras. Det gör mötesplatsen unik i Sverige. Därtill med rötterna i Kungliga Tekniska Högskolan KTH. Med tidigare koppling till Vitalis och till andra samverkande krafter i samhället.

2023 – nya socialtjänstlagen
2023 års seminarier kommer att förstärka samverkan med både högskolor, leverantörer och branschaktörer. Därför återkommer Ny teknik i äldreomsorgen med den traditionella teknikutställningen, efter ett par år av pandemins lamslagning av fysiska mötesformer. Under 2023 blir det återigen mer av teknik på riktigt. Med fokus på uppkopplad teknik, arbetskraftsförsörjning samt med speciell inriktning på de specifika yrkesgrupper inom välfärden där ny teknik kan bidra med en bättre arbetsmiljö och en bättre livskvalitet för brukarna, med förebyggande insatser. Allt i enlighet med nya socialtjänstlagen.

Uppkopplad teknik
Att göra välfärdsteknik, medicinsk teknik och hjälpmedel smartare genom att koppla dem till internet, är en svensk paradgren. Cybersäkra lösningar med 5G och 6G kommer att dominera utvecklingen de närmaste åtta åren. Med Ericsson som multinationell resurs, har Sverige kunnat visa ett globalt ledarskap även inom angränsande teknikområden. Inom välfärden blir det uppkopplade sensorer för att mäta hälsa, uppkopplad välfärdsteknik och uppkopplade hjälpmedel – med ny funktionalitet. Med smarta moln blir tekniken inom välfärden ännu bättre.

Utländsk arbetskraft
Svensk industri som arbetar expansivt inom klimatomställningen har samma problem med personalförsörjningen som välfärden har. Här har exempelvis Northvolt i Skellefteå och Borlänge valt att rekrytera nya medarbetare från utlandet, som har språkkunskaper i svenska när de anländer. För välfärdens aktörer är utländsk arbetskraft också ett möjligt alternativ, vilket kommer att bli ett tema för utveckling under seminarierna 2023.

Olika personalgrupper - Seminarier under 2023
Alla yrkesgrupper i välfärden berörs under 2023. Kompetensutveckling är en självklar förutsättning för framtidens digitalisering och välfärdsteknik. Kompetensutveckling omfattar såväl biståndshandläggare, enhetschefer, verksamhetschefer, undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter som dietister. De teman som ingår i seminarierna under 2023 kommer att vara anpassade till olika personalgrupper.

Kombinerat med teknikutveckling på riktigt - 2023
Tillsammans med leverantörer av lyfthjälpmedel, sängar, duschar, elrullstolar samt akademin, utvecklas nu integrationen av hjälpmedel i en bostad. Startpunkt blir ett hackathon – med fokus på sovrum och badrum.

Funktionskluster inom sovrum och badrum kommer att förverkligas med deltagande av hundratals teknologer från Sveriges tekniska högskolor. Hackathon är ett arrangemang där systemutvecklare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att utveckla nya lösningar. Med start 2023 arrangerar Användarföreningen och 5G i byggnad ett första hackathon med teknologer från KTH, Chalmers, Linköpings Universitet och Luleå Tekniska Universitet.

Kontakta undertecknad om du är intresserad av mer information.