Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
6cf4fea0 d5a2 58b8 5205 66e8b5291347

NIS 2 – egna hem i fokus

Seminariet den 16 maj med temat NIS 2 - Teknikval 2023 sammanfattade de kommande cybersäkerhetskraven samt huvudsakliga teknikkrav. Detta veckobrev sammanfattar i korthet de nya lagkraven och diskussionerna den 16 maj.

Ny lagstiftning
Den 18 oktober 2024 får Sverige en ny lagstiftning som påverkar kommuner och regioner. NIS 2-direktivet blir då svensk lagtext. Även RCE-direktivet blir svensk lag. Det innebär nya krav på uppkopplad teknik – som trygghetslarm, distansmonitorering och hjälpmedel. Dubbla anslutningar och cybersäker drift är den korta sammanfattningen.

Väsentlig entitet
Väsentlig entitet ersätter termen samhällsviktig verksamhet i NIS 2-direktivet. Såväl kommuner som regioner påverkas – i egenskap av just väsentlig entitet. Kommunstyrelsens och regionstyrelsens ledamöter blir personligt ansvariga för cybersäkerheten i verksamheternas olika delar.

Från ett enkelt trygghetslarm till egendiagnos och rådgivning. Anslutningar ska ha dubbla uppkopplingar – så kallad redundans och diversitet. Uppkopplingarna ska även vara stabila och cybersäkra – det kallas end-to-end-säkerhet.

Här följer en kort sammanfattning från seminariet den 16 maj:

EU:s syfte med NIS 2
Samhällets kostnad för cyberattacker kommer att öka enligt EU. Det är bakgrunden till att samhället nu investerar för att bli mer cybersäkert – en investeringskostnad som är lägre än kostnaden för cyberattackerna.

Telekombranschens syn
Ericssons representant lyfter fram 5G som ett säkrare alternativ än Wi-Fi. Dels behöver en befintlig uppkoppling kompletteras med en extra uppkoppling. Dels ska ju uppkopplad teknik även fungera utomhus.

Forskningens syn på sensorer
Mälardalens universitet lyfter fram vikten av medicinska sensorer som mäter 24 timmar per dygn och 7 dagar i veckan. Det innebär att sensorerna ska fungera utomhus och då måste vara 5G-uppkopplade.

Forskningens syn på landsbygd
Luleå Tekniska Universitet (LTU) argumenterar för att landsbygdens och glesbygdens digitalisering ytterst är en demokratifråga. Därför måste utbyggnaden av 5G även inkludera låg tätortsgrad när NIS 2 blir lagtext.

Storstadskommunens planer
Äldreomsorgen i Stockholms stad hanterar 16 000 trygghetslarm. Inom Team digitalisering hanteras innovation, digitalisering, e-hälsa och välfärdsteknik men NIS 2-frågor tar nu stadsledningskontoret hand om.

Stadsarkitektens syn på NIS 2
Nya cybersäkerhetskrav i NIS 2 kan leda till att parabolantenner får en återkomst. Paraboler är vanligtvis bygglovsbefriade i en- och tvåbostadshus. På kulturmiljöhus monteras de säkrast på baksidan.

Anmäl intresse till nytt utvecklingsprojekt
För intresserade kommuner, regioner och fastighetsbolag erbjuder Användarföreningen en möjlighet att ansluta till ett utvecklingsprojekt under 2023 där vi gemensamt tar fram en lösning som kommer att passa kommuner, regioner, fastighetsbolag och hyresgäster. Projektet omfattar lägenheter och egna hem – i stadsmiljö och glesbygd. Utvecklingsprojektet organiseras i formen som ett F&U-undantagsprojekt.

Tekniska stöd
Ny lagstiftning för uppkopplad e-hälsa kommer alltså redan 18 oktober 2024. Då blir NIS 2-direktivet införlivat i svensk lag. Med ökade krav på cybersäkerhet. En lagstiftning som även kommer att beröra kommunalt ägda fastigheter.

Under året blir det ytterligare seminarier med totalt sex olika fall med boendemiljö. Från storstad till extrem glesbygd.

Du anmäler dig som seminariedeltagare enklast via Teknikhusets hemsida. https://www.teknikhuset.org/anmhar

Är du intresserad av att delta i utvecklingsprojektet, går det bra att kontakta undertecknad.