Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
87162b16 b1da 9cd5 a0f9 e3724ae6e32f

Visionär inom välfärden
Han är en välrenommerad auktoritet internationellt – inom säkerhetsledning och förebyggande av arbetsskador. Framför allt har han utifrån mångårig säkerhetsforskning bidragit med nytänkande inom välfärden.

Professor Emeritus Tore Larsson vid KTH har haft en stor betydelse för utvecklingen av framtidens vårdkedjor och logistik. Tore Larsson är upphovsmannen till begreppet Care Traffic Control, ett begrepp som nu börjar förverkligas på allvar – i samband med att Industri 4.0 nu etableras globalt.

Var Professor Tore Larsson före sin tid?
Vi fick möjligheten att diskutera trender och framtid. Ett samtal som kan summera att teknikutvecklingen i väsentliga delar nu följer Tores visioner.

Intervju med Professor Emeritus Tore Larsson vid KTH.
Ansvarig för Centrum för Hälsa & Byggande, KTH, 2008-2015.

- Redan 2012 lanserade Centrum för Hälsa & Byggande det koncept som fick arbetsnamnet Silverköping. Ett idealsamhälle där segregation som social princip var avskaffad. Där äldre medborgare inte längre bor i avgränsade byggnader och områden. Där äldre medborgare i stället bor integrerat i samhället med stöd av standardiserade lösningar.

- Tore, hur har det gått? 

- Andelen multisjuka äldre med stora vård- och omsorgsbehov som bor kvar hemma har ökat.

- I Stockholm bor man i genomsnitt 3 månader i särskilt boende innan man dör (2021) – särskilt boende är i princip palliativ vård. Den kommunala ekonomin avgör – 8 hemtjänstbesök/dygn är billigare än plats i särskilt boende. Så de allra flesta äldre med vård- och omsorgsbehov bor faktiskt hemma. Men något Silverköping har vi inte byggt.

- I Silverköping skulle det också finnas teknik för egenvård som skulle möjliggöra tester, prover, medicinering och kontakter med vårdpersonal – hemma i den egna bostaden. 

- Mot bakgrund av minskande personaltäthet inom välfärden är väl detta mer aktuellt än någonsin? 

- Den enda praktiska skillnaden efter 2015 är primärvårdskontakter via 1177 eller videodoktor. De tekniska möjligheterna för omsorg och vård på distans – LAN i bostaden, kamera- och tv-övervakning, bildporttelefon, avancerade larmtelefoner med bild och lyfthjälpmedel, lyftar i sovrum och hygienutrymmen, säkra kök - har funnits det senaste decenniet. Men om tekniken ska användas måste man bygga och bemanna organiserad service. Och logistiken för en distribuerad omsorg och primärvård som vi föreslagit i Silverköping finns inte eftersom de olika politiska reviren har olika budget, olika lagliga skyldigheter, olika prioriteringar. Och ingen har förklarat för mig varför vi behöver en särskild riksdag och regering för sjukvård och lokaltrafik.

- I Silverköping skulle den lokala vårdledningscentralen bli gemensam för alla vårdkedjor. Du bor själv i Stockholm, där vi inte har hemsjukvård. Hur kan det bli politiskt möjligt att skapa gemensamma vårdkedjor för Region Stockholm och länets kommuner?

- Det blir bara möjligt om ansvaret för vård och omsorg finns i samma organisation. Och om inte en sådan organisation finns måste den skapas. En del tror att det skulle gå om man radikalprivatiserar – då skulle ju kommuner och regioner kunna köpa tjänster av organisationer som ansvarar för 100% av all vård och omsorg i Silverköping samtidigt. Några sådana organisationer finns inte – än.

- Den lokala vårdledningscentralen skulle bli gemensam för alla vårdkedjor. Här skulle rymmas en direktkontakt med alla vårdmottagare, larmsystem och vårdgivare. Här skulle rymmas medicinska och administrativa data, mätdata och journaldata. Härifrån utgår styrning av vårdinsatser och tillsyn av patienter. Härifrån skulle den samordning, kvalitetssäkring och tillgänglighet skapas som möjliggör ett tryggt kvarboende. 
Är vårdledningscentralen en organisation som tillhör kommunen eller regionen?

- Om en fungerande vårdledningscentral ska vara möjlig måste den arbeta för en organisation – jämför med trafikledning – om det föreligger konkurrerande prioriteringar i ledningen för verksamheten fungerar det inte.

- I den testlägenhet som KTH byggde upp i Haninge söder om Stockholm, skapades bostaden som en plats för boende och omvårdnad. Testlägenheten utformades med olika kategorier av tekniska lösningar.
Hur har testlägenheter fungerat som verktyg för att få fart på utvecklingen?

- En del av de praktiska detaljerna har spritts – Silver Life plockade det mesta av inredningskoncepten – över 650 besök från olika delar av Sverige och världen, inkl Kina – men inte särskilt mycket har hänt. En hel del teknik och nya prylar hör jag om men jag har inte hört något som låter som en trovärdig implementering av något som kommer att fungera. Lite dystert är det att ingen gör några projekt där man organiserar distribuerad omsorg och vård samtidigt.

Cloud of Cloud – Care Traffic Control
Samtidigt som Användarföreningen tackar Tore Larsson för intervjun, kan vi tillsammans summera att Care Traffic Control har goda förutsättningar att bli verklighet. Den svenska satsningen Cloud of Cloud utvecklas av Ericsson, ABB och Saab till att utgöra basen för integrerade system som Care Traffic Control – i enlighet med Industri 4.0. En teknisk vision är således på väg att bli verklighet. Vi tackar därför Professor Tore Larsson även för visionen.

Kontakta undertecknad om du är intresserad av mer information.