Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
91b9c86c a0f9 1389 9007 3855c5214a10

Användarföreningen summerar 10 år

Välfärdsteknik har funnits länge. Den första europeiska rullstolen kan dateras 500 år före Kristus i antikens Grekland. Inte helt överraskande, kom den till för att skapa bättre livskvalitet – snarare än att minska personalbehoven.

I maj 2024 inleder Användarföreningen sitt tionde verksamhetsår och kommer att summera intrycken av välfärdsteknikens utveckling under ett decennium.

Rullstolen får tjäna som exempel på välfärdsteknik som har skänkt frihet, oberoende och ökad livskvalitet åt människor i över 2500 år.

Bärstolen ut – rullstolen in
Precis som i antikens Grekland för 2500 år sedan, har världshistorien kunnat skildra bärstolar och bårar där två personer burit på en tredje. Introduktionen av rullstolen har utan tvekan inneburit en effektivisering av personalinsatserna. Framför allt har rullstolen sedan dess inneburit att personer, som av olika skäl har haft en begränsad förmåga att gå själv, har kunnat leva ett mer oberoende liv med betydande förbättring av livskvaliteten.

3,4 % av alla vuxna i Sverige har så pass nedsatt rörelseförmåga att de använder ett hjälpmedel eller behöver hjälp för att förflytta sig (SCB 2020). 150 000 personer använder rullstol.

Teknik har en stor betydelse för många människor.

Användarföreningen summerar
I maj 2024 inleder Användarföreningen sitt tionde verksamhetsår och kommer att summera intrycken av välfärdsteknikens utveckling.

Användarföreningen har sedan starten skrivit fler än 400 veckobrev, arrangerat åtskilliga seminarier och drivit ett flertal framgångsrika utvecklingsprojekt tillsammans med äldreomsorgen i Sveriges kommuner.

Till nytta för brukaren
Det finns en tydlig sundhetslinje i utvecklingen – välfärdsteknik är till för brukaren och inte för personalen. Kommuner som till övervägande del har ett fokus på att minska operativa kostnader genom införande av digitalisering och välfärdsteknik, kommer redan om några år att förlora sin relevans. Skattepengar ska gå till att skapa livskvalitet – det förstod redan de gamla grekerna.

I Socialtjänstlagen används därför begreppen skälig levnadsnivå, värdigt liv, välbefinnande, självständigt, trygga förhållanden, aktiv och meningsfull tillvaro och gemenskap. I förslaget till en ny äldreomsorgslag står bland annat den ska ha ett förebyggande perspektiv, vara hälsofrämjande och stödja funktionsförmåga. Även lagtexten fokuserar på livskvalitet.

I USA är utvecklingen tydlig. Hög socioekonomi är överrepresenterad i användning av digital välfärdsteknik – och det börjar längre ner i åldrarna. Utvecklingen i USA indikerar att det finns en risk för framtida socioekonomiska skillnader också i Sverige.

Kommuner behöver därför öka utbudet av ny teknik inom äldreomsorgen – på ett sätt så att den kommer alla socioekonomiska grupper till del. Till nytta för brukaren.

Tekniken slår politiken
Tekniken slår politiken” – citatet från den svenska mediemogulen Jan Stenbeck sammanfattar en viktig sanning. Människors behov av livskvalitet kommer i allt större utsträckning att levereras av tekniska landvinningar.

Allt fler teknikleverantörer kommer att se till att våra åldersfenomen pareras med ny teknik. Begränsad rörelseförmåga, ofrivillig ensamhet, hjärtflimmer, synnedsättningar och demens – för att nämna några typiska åldersfenomen – kommer bara inom några år att ha fullödiga tekniska svar. Med 5G, 6G, artificiell intelligens (AI), implantat, och robotik kommer vi att kunna leva bättre liv. De kommuner och regioner som inte inser det, kommer att ha svårt att motivera sina skatteuttag från medborgarna. Därför är det viktigare än någonsin att hänga med i teknikutvecklingen. Därför är det viktigare än någonsin att investera i kunskap.

Skattepengar ska ge livskvalitet
Som redan har konstaterats – skattepengar ska gå till att skapa livskvalitet – det förstod redan de gamla grekerna.

Det var i Grekland och Rom som Europas historiska tid tog sin början. Dessa två antika kulturer var Europas första och största och utvecklade litteratur, konst, filosofi, vetenskap, lagstiftning och ingenjörskonst. Kulturer som har bidragit till människans hela föreställningsvärld har förändrats. Här har vi fortfarande mycket att lära – inte bara om rullstolens tillkomst.

Seminarium
Under våren 2024 intensifierar Användarföreningen därför seminarieverksamheten. Det händer mycket inom teknikutveckling och lagstiftning som det blir viktigt att ta del av. Även om den nya lagstiftning som utgör basen för ny välfärdsteknik.

Information om NIS 2-, och CER-lagstiftningen inkluderas under en rad seminarier med start den 19 mars. Det blir totalt sju seminarier som fokuserar på olika boendetyper och användarfall. Med teman kring hur redundans, resiliens och högre cybersäkerhet blir lagstadgade krav.

Du anmäler dig till seminarierna på seminariehemsidan – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.teknikboken.com/letters.