Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling inom välfärdsteknologi
17c3e05d 7328 4619 8fdf fee15216563e
Det blir Sandvikens kommun som blir den första svenska kommunen att ta emot svensktalande sjuksköterskor från Kina. Intresset har varit stort och nu går programmet igång.
 
Sandvikens medicinskt ansvariga sköterska Karin Lindqvist (bild ovan) var med i den svenska delegationen som besökte några av de universitet och organisationer i Kina som deltar i projektet. Tillsammans med omsorgsförvaltningens chef Anette Wikblom gjordes kvalitetskontroller i programmets olika delar.
 
- Det handlar inte om att importera billig arbetskraft, utan om en ömsesidig samverkan där Kina får kunskap och Sverige bredare rekryteringsbas av sköterskor om allt faller väl ut, säger Anette Wikblom, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen.
 
Projektet China-Sweden joint nurse development går ut på att rekrytera specialutbildade sjuksköterskor från Kina till Sverige så att Sverige får fler sköterskor och Kina kompetensutveckling. Anette Wikblom blev imponerad av vad hon såg vid de kinesiska universiteten.
 
- Det är ambitiösa toppstudenter som har chansen att bli spjutspetsar i Kinas utveckling av vården och omsorgen där de ser Sverige som en förebild. De talade bra svenska och såg fram emot att få komma hit till oss och se hur vi arbetar, berättar Anette Wikblom.
 
De sjuksköterskor som kommer till Sandvikens kommun i sommar får ingångslön för undersköterskor, 22 000 kronor i månaden. De kostar med andra ord som en nyexaminerad svensk undersköterska. Resan till och från Sverige betalas av den kinesiska värdorganisationen.
 
De utvalda kinesiska sjuksköterskorna ska arbeta vid två äldreboenden i Sandviken och Anette Wikblom gör bedömningen att patientsäkerheten mer än väl kan garanteras.
 
 - Ja, de ska jobba vid sidan av sjuksköterskor. Dessutom ska både en av deras egna lärare och mas-sköterskan hjälpa till med inslussningen. Det blir som en praktikperiod där vi får se om det här är möjligt och har bäring på framtiden. Men det finns ingenting som tyder på att de inte har en gedigen utbildning. Tvärtom blev vi imponerade av det vi såg på universiteten vi besökte, betonar Anette Wikblom.
 
Om du är intresserad av projektet China-Sweden joint nurse development, kontakta gärna Användarföreningen.