Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
16d46d33 417e ad25 ff4c 2d6ebe102930

Virtuella sjukhus
I samband med Ny teknik i äldreomsorgen den 26 september, medverkar Akademiska sjukhuset med ett mycket lovande exempel kring virtuella sjukhus.

Susanna Carlhem och Therese Magnusson Carlsson berättar då om hur cancervården flyttar in i Gränbystaden – ett shoppingcenter i Uppsala.

Läs hela programmet genom att klicka på länken nedan:

Ny teknik i äldreomsorgen 2023

Viktigt för patienttryggheten
Akademiska sjukhuset i Uppsala inledde år 2021 ett utvecklingsprojekt tillsammans med Bristol Myers Squibb AB samt Adxto Care AB för att utreda möjligheterna att behandla cancerpatienter i hemmet eller närmare hemmet samt för att få insikt om olika perspektiv i frågan, där Akademiska sjukhuset lyssnade in patienter, vårdpersonal, patientorganisationer, med flera.

Personalen har fått mer att göra samtidigt som sjukhusets lokaler inte räcker till. Många patienter har dessutom lång resväg till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ett återkommande problem som patienterna ofta nämner är hur svårt det är att hitta parkering utanför Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ökande antal cancerpatienter
På onkologiska behandlingsavdelning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala summeras att antalet patienter ökar med cirka 5 procent per år. En av anledningarna är bättre behandlingar som gör att många patienter behandlas längre och lever längre.

Utifrån kunskaperna inleddes ett nytt utvecklingsprojekt 2022 mellan Akademiska sjukhuset i Uppsala och Bristol Myers Squibb och där man provade att ge onkologiska och hematologiska behandlingar i en vårdbuss. Samtidigt har underlag tagits fram för att kunna starta upp en filial i Uppsala.

Uppstart årsskiftet
Den 17 juni sa sjukhusstyrelsen ja till att starta en mottagning i Gränbystadens shoppinggalleria, där ordinarie vårdpersonal kommer att ge onkologiska och hematologiska behandlingar. Projektet planerar att inviga lokalerna tredje veckan i januari. Att kunna erbjuda vissa cancerbehandlingar i ”hubbar” har visat sig framgångsrikt, bland annat i England.

Susanna Carlhem är projektledare för "Cancervård närmare hemmet". Therese Magnusson Carlsson är verksamhetsutvecklare inom blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset.

Susanna och Therese medverkar under seminariet Ny teknik i äldreomsorgen den 26 september. Då sammanfattas även rönen kring virtuella sjukhus och uppkopplad teknik i bostaden för god och nära vård. Med teman kring hur även redundans och högre cybersäkerhet blir lagstadgade krav. Då knyts säcken ihop med en rad spännande talare ur ett internationellt perspektiv. Du anmäler dig till seminarierna på seminariehemsidan – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.teknikboken.com/letters.