Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
Df650e98 4b93 5859 3c6f cfc08ad891f7

Även allmännyttans lägenheter får E-hälsa
Sommarens tema ”Framtidens teknik i omsorgens tjänst” har beskrivit hur teknikutvecklingen inom omsorgen behöver påverkas. Två viktiga delar är samordning och standardisering.

Det råder emellertid delade meningar om de kommunala fastighetsbolagens ansvar för digitalisering, cybersäkerhet och datasäkerhet.

Kommer kommunala fastighetsbolag att bli en del av kommuners ökade ansvar inom äldreomsorgen? Är de då att betrakta som en väsentlig entitet?

Ny socialtjänstlag
I januari 2023 är planen att Sverige ska få en ny socialtjänstlag. Med ett ökat medicinskt ansvar för kommunerna och med ett starkare fokus på förebyggande. Sverige får också en ny äldreomsorgslag.

Det medicinska ansvaret kommer i framtiden alltmer att baseras på informerade beslut med digitala lösningar. Med historiskt data och med multivariata analyser av realtidsdata från olika typer av sensorer. Sensorer exempelvis i och på människokroppen, i sängen, i rullstolen och i bostaden. Här får allmännyttan en viktig roll.

Demografisk utveckling – digitaliserad hemmiljö
Bakgrunden är att antalet medborgare över 80 år kommer att öka med uppåt 50 procent de närmaste tio åren. Gruppen 80+ utgör idag 5 procent av befolkningen och konsumerar 26 procent av all vårdtid. Gruppen 65+ utgör 20 procent av befolkningen och konsumerar 55 procent av all vårdtid. Bara i Stockholm kommer det i teorin att behöva byggas ytterligare ett Nya Karolinska för att klara situationen om tio år – om det inte vore så att det inte finns tillräckligt med läkare och sjuksköterskor för att bemanna ett nytt sjukhus i traditionell mening.

Enligt både Socialstyrelsen och IVO saknas det vårdpersonal inom samtliga 21 regioner i Sverige – redan 2022. Antalet arbetsföra per 80+ minskar och därmed skatteintäkternas möjlighet att skala upp befintliga strukturer. Det blir därför inte helsatsningar på sjukhus utan i stället på digitalisering i boendemiljön.

Sveriges regering har under 2020, tillsammans med SKR, TCO och Kommunal, inrättat en Välfärdskommission som ska arbeta med en samordnad digitalisering för att klara de kommande utmaningarna.

E-hälsa – Europeisk satsning
I EU lanseras E-hälsa som en av fem pelare i EU:s verktygslåda, just för att hälso- och sjukvård ska kunna utföras på andra platser än på sjukhusen. I Sverige är det fler 65+ som bor i eget boende med hemtjänst än som bor i särskilt boende. Antalet boende i särskilt boende har minskat sedan 1995. Antalet kvarboende har ökat.

Här finns en tydlig koppling till allmännyttans fastighetsbolag, som har cirka 200 000 hyresgäster över 65 år och cirka 50 000 hyresgäster över 80 år, om statistiken appliceras.

Fler kvarboende får vård hemma
Kombinationen av förändringar i demografi och skärpta EU-krav på cybersäkerhet och datasäkerhet ger vid handen att kommuner kommer att få ett allt tydligare tryck på att klara hemsjukvård och äldreomsorg med nya digitala lösningar på ett säkert sätt. Här finns kopplingarna till patientdatalagen, GDPR, NIS 2-direktivet, RCE-direktivet och Cyber Security Act.

Att Sverige nu får en skarpare socialtjänstlag, spiller över på kommunalt ägda fastighetsbolag, som fortsatt kommer att utgöra en betydande boendeform för kommunens äldre medborgare. Mer betydande än särskilda boenden, eftersom fler bor i egen lägenhet.

Storleksbaserad regel
Att skärpta EU-krav kommer att bli verklighet råder inget tvivel om. Om EU-kommissionen anser att kommuner och förvaltningsentiteter under kommuner ska definieras som väsentlig entitet, inkluderas givetvis många kommunala samhällsviktiga tjänster, såsom vård, vatten, avlopp och fjärrvärme. Detta oavsett organisationsform – för dessa tjänster finns kommunalt ägda aktiebolag. Genom det nya NIS 2-direktivet införs i stället en storleksbaserad regel.

Användarföreningens bedömning är den, att vård med uppkopplad hemsjukvård i allmännyttans fastigheter och genom dess inomhusnät har motsvarande vikt som sjukhusvård med ovan beskrivna bakgrund, med de medicinska, etiska och integritetsrelaterade hänsyn som lagstiftaren avser att värna och stärka.

Med allmännyttans inomhusnät som ansluts till makronät, blir fastighetsbolagets ansvar på liknande sätt som ansvaret för vattenkvalitet efter anslutningspunkt. Här är EU-direktiven tydliga.

Ny teknik i äldreomsorgen – 2022
Den politiska diskussionen om förebyggande teknik blir ett av inslagen under årets upplaga av webbinariet Ny teknik i äldreomsorgen.

Under det uppkopplade seminariet den 20 september deltar representanter från Sveriges Riksdag, myndigheter, kommuner och teknikleverantörer för att berätta mer om den teknik som mäter upp till nya socialtjänstlagen och nya äldreomsorgslagen.

Du anmäler dig till kommande seminarier på hemsidan https://www.teknikhuset.org/anmhar.