Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
592a7318 6b2b 8d7d f3f4 ab3ac967a05c

Mitt i vargavintern är fallriskerna stora utomhus. Därför finns det anledning att också påminna om fallriskerna inomhus. 

Användarföreningen har samlat tio års erfarenhet av fallrisker i bostäder. Med korta tips om hur risker och konsekvenser kan minskas. Fallriskerna är stora även i bostaden – med fall orsakade av så vardagliga företeelser som en matta, en vilande hund eller ett par tomma tofflor.

Nedan följer några tips för olika delar av bostaden.

Badrum
Montera stödhandtag nära toaletter och på både insidan och utsidan av badkar och dusch.

Placera halkfria mattor eller friktionsremsor på alla golvytor som kan bli blöta.

Låt alltid en lampa vara tänd i badrummet på natten eller använd en nattlampa som tänds automatiskt efter mörkrets inbrott.

Golv, trappor och korridorer
Se till att det finns ledstänger på båda sidor om bostadens trappor. Håll i ledstänger när du går upp eller ner för trappor, även när du bär något. Låt inte något du bär på blockera din sikt över trappstegen.

Se till att det är bra belysning med strömbrytare längst upp och längst ner i trappor och i varje ände av en lång hall. Använd rörelseaktiverade lampor som ansluts till eluttag och som tänds automatiskt när du går förbi dem för att hjälpa till att lysa upp trapphus och gångvägar.

Håll ytor städade där du går. Lämna inte böcker, papper, kläder eller skor på golvet eller i trappan.

Kontrollera att alla mattor sitter ordentligt fast i golvet så att de inte glider. Sätt friktionsremsor på klinker- och trägolv.

Använd inte trasmattor eller små mattor.

Gå inte på nyskurade och hala golv.

Sovrum
Placera nattlampor och ljusströmbrytare nära din säng.

Ha alltid en ficklampa vid din säng ifall det blir strömavbrott och du behöver gå upp på natten.

Se alltid till att det finns en fast telefon eller en välladdad telefon nära din säng.

Kök
Förvara sådant som du använder ofta, som kastruller, stekpannor och köksredskap, på en plats där de är lätta att nå.

Gör till en vana att alltid torka upp spill från golvet omedelbart.

Förbered matlagningen sittande, för att förhindra trötthet eller förlust av balans.

Utomhusutrymmen i anslutning till bostaden
Om du har trappsteg utomhus som leder till din ytterdörr, se till att de inte är trasiga, ojämna eller riskerar att bli hala vid blött väder.

Montera halkfritt ytmaterial på alla trappsteg utomhus.

Håll gräsmattan, utomhusplatsen eller verandan fria från skräp och föremål, såsom nedfallna grenar och barnbarnens leksaker.

Installera ett handtag nära ytterdörren för att ge balans medan du låser upp eller låser dörren.

Tänd din verandalampa på natten om du lämnar bostaden under dagen men planerar att återvända hem efter mörkrets inbrott.

På vintern, placera en behållare lätt tillgänglig med vägsalt och sand för att vid behov, snabbt och enkelt, kunna göra utomhusgångar mindre hala.

Övriga bostadsytor
Placera skarvsladdar nära väggar och på säkert avstånd från de ytor där du går.

Placera möbler (särskilt låga soffbord) och andra föremål så att de inte är i vägen när du går.

Se till att dina soffor och stolar har bekväm höjd så att du enkelt och säkert kan sätta dig och resa dig ur dem.

Placera de föremål som du använder ofta i midjehöjd eller inom räckhåll.

Ställ dig aldrig på en stol eller på ett bord för att nå föremål som är för högt placerade – använd en "griparm" i stället eller be om hjälp. Om du använder en trapp-pall, se till att den är stadig och har en ledstång ovanpå. Låt alltid någon stå bredvid dig när du klättrar upp.

Låt inte din katt eller hund sätta krokben för dig. Ta reda på var ditt husdjur befinner sig när du står eller går. Köp kontrasterande mattor om du har husdjur. Ett mörkt husdjur på en mörk matta är en vanlig orsak till fall.

Håll en lista över nödnummer i stor stil nära varje fast telefon och spara dem under "favoriter" på din mobiltelefon.

Framtidens teknik
Ny teknik kommer att förbli ett viktigt inslag i Användarföreningens arbete. Ett första område där exempelvis AI kommer att göra nytta, är att varna innan olyckan är framme. Genom så kallade multimodala analyser kan larm baseras på ett flertal faktorer – såväl rörande individen som rådande omgivning. Även teknik som parerar fall utvecklas nu globalt.

En AI-kamera kommer att kunna varna för de flesta av de händelser som beskrivs ovan. Utan att videobilderna lämnar bostaden. En AI-kamera kan varna för hala golv, en hund som vilar på golvet, en släckt lampa i trapphuset eller ett par tomma tofflor i hallen.

Det blir ett spännande 2024 som skapar grunder för ökad livskvalitet – för en allt ökande grupp äldre medborgare i Sverige.

Vi önskar fortsatt intressant läsning – samt ett

Gott Nytt År!