Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling inom välfärdsteknologi
88183ed0 ca44 4c49 a301 50319d960d70
Stor som en 5-krona.
Och kostar mindre än hundra kronor.
 
Nu kommer sensorerna som formar framtidens system för välfärdsteknik.
Sensorn på bilden är ett exempel på teknik som kommer att förändra våra möjligheter till ett tryggt kvarboende. Sensorn berättar var i rummet den befinner sig. Den har egen strömförsörjning. Den berättar själv när batteriet tar slut.
 
Utbudet av smarta sensorer ökar. Med framtida mobil digitalisering kan sensorerna berätta var de befinner sig – såväl inomhus och utomhus. De kan också mäta temperatur, puls, acceleration, fukthalt och andra storheter som indikerar att allt är som det ska. Och kostnaden för sensortekniken minskar för varje år som går.
 
De minskande kostnaderna för ny teknik beror på serietillverkning i stora antal. Genom att standardisera utformningen av tekniken, pressas priserna på flera sätt. Dels blir kostnaden lägre per enhet. Dels blir signalhanteringen standardiserad vilket gör att de system som sensorerna ingår i också blir billigare.
 
2020 kommer den nya signalhanteringen med 5G att introduceras på världsmarknaden. 5G blir huvudsakligen en standard för inomhusbruk. Därför blir den också viktig för vård och omsorg. 5G-signalen kommer att ersätta tidigare standarder på sikt, eftersom äldre standarder inte kommer att kunna konkurrera med samma låga priser.
 
Samma sensorteknik kommer nämligen att användas inom en rad olika samhällssektorer. Exempelvis i fastigheter, industriprocesser, fordon, jordbruk och hälsosektorn. Därför kommer sensortekniken att kunna produceras i mycket stora antal på allt större marknader. Med allt lägre priser som resultat.
 
Med 5G kommer dessutom prestanda att bli bättre. Bättre bildkvalitet, bättre ljudkvalitet och snabbare dataöverföring. Standarden möjliggör också kryptering av den data som ska skickas.
 
Sammantaget kommer 5G-baserad teknik att ersätta många av de lösningar som säljs idag. På samma sätt som 2G, 3G och 4G ersatte personsökaren, freestyle och bärbar TV, kommer 5G att bidra till att ersätta blåtand, kablar och videokameror. Givetvis till en lägre kostnad.
 
Användarföreningen kommer tillsammans med Vitalis att bjuda in till seminarium om 5G i höst. Anmäl gärna intresse redan nu.