Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
D10cdb53 ae4a 49fe 8cd8 30dae1999328

Det måste bli enklare att köpa välfärdsteknik för Sveriges kommuner. Samtidigt måste det bli enklare att leverera välfärdsteknik för teknikleverantörerna.

Bägge ambitionerna ryms i det initiativ som nu Användarföreningen, KTH, LTU och Ericsson tar. En certifiering för leverantörer och en certifiering för kommuner – med sikte på den globala standarden 5G och de lösningar som inom några år kommer att dominera marknaden för mobil uppkoppling.

Mobila uppkopplingar kommer att bli allt vanligare i samhället – även inomhus. 5G kommer successivt att börja ersätta tidigare standarder över hela världen redan med start 2019. Det omfattar också de flesta digitala former av välfärdsteknik, e-hälsa och egenvårdsprodukter. Ett exempel är vårt vanliga trygghetslarm. De elektroniska kretsar som skickar själva larmsignalen kommer dels att bli säkrare och dels mer användbara med den nya 5G-standarden. Kretsarna kommer dessutom att bli avsevärt mycket billigare.

För att förenkla övergången till ny teknik behövs tydlighet och riktlinjer. Här kommer förslaget till certifiering att passa väl in för att tolka standarden 5G. För att lyckas behövs givetvis också kunskap och erfarenhet från tidigare standarder och teknikskiften.

Det blir därför en namnkunnig expertgrupp som tar sig an uppgiften att skapa certifieringsprogrammet. Gruppen består av några av Sveriges mest erfarna och meriterade experter inom 5G, mobil kommunikation och digitala system:

Professor Panagiotis Papadimitratos, KTH, Nätverkssäkerhet
Teknologie doktor från Cornell University, USA, och internationellt verksam inom disciplinerna säkerhet, integritet, nätverk och trådlös kommunikation. Leder bland annat den internationella forskargruppen Networked Systems Security Group, med fokus på trådlösa och mobila system. Samverkar med SecurityLink och KTH Innovative Centre for Embedded Systems.

Biträdande Professor Karl Andersson, LTU, Datavetenskap
Civilingenjör (D) från KTH. Biträdande professor i Distribuerade datorsystem, Datavetenskap och CDT vid Institutionen för system- och rymdteknik, LTU. Tillförordnad verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik. Koordinator inom de nystartade 5G-projekten #Fulltäckning och Wireless Innovation Arena vid LTU.

Mats Nilsson, Director Strategy and Technology Practise, Ericsson
En av skaparna av 3G och Mobilt BankID. Tidigare VD för initiativet Open Mobile Terminal Platform och chef för Ericssons Multimedia Portfolio. Ansvarig för Ericssons engagemang kring cybersäkerhet, inklusive policy, reglering, produktutbud och ledarskap inom teknik samt digital omvandling av industrier och samhälle kopplat till 5Gs roll.

Certifiering kommer att utfärdas per kalenderår, vilket gör det möjligt för leverantörer att successivt utveckla sina produkter till framtida tekniknivåer. Certifieringen av en kommun syftar till att kommunen enklare ska kunna avgöra vilka leverantörer och lösningar som har en profil som kan bedömas vara säker inför framtiden och som på sikt kan integreras med andra leverantörer.

En stor andel av den teknik som upphandlas av svenska kommuner idag kommer att användas även om fem år. Därför inleds certifieringsprocessen redan under 2019. Inför 2020 kommer en uppgraderad certifiering att presenteras, baserad på den faktiska teknikutvecklingen.

Certifiering 2019 kommer att bestå av följande tre nivåer:

  1. Kunskap om den globala standarden 5G
  2. Val av godkända kommunikationsenheter (chipsets)
  3. Val av system som möjliggör integration med andra

Var och en av de tre delarna ovan kommer att redovisas med en bedömningsgrad som beskriver överensstämmelsen med framtida krav för en leverantör.

En motsvarande certifiering utvecklas även för kommuner. Certifieringsprocessen kan ses som en internutbildning i upphandling av välfärdsteknik.

Är du intresserad av att veta mer om certifieringsprocessen, är du välkommen att kontakta Användarföreningen.