Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
B8b36ac2 196d 7c20 49b3 e8f8fbc06731

Tekniken standardiseras
Sommarens tema ”Framtidens teknik i omsorgens tjänst” har beskrivit hur teknikutvecklingen inom omsorgen behöver påverkas. Två viktiga delar är samordning och standardisering.

Det innebär att kommuner och regioner i större utsträckning bör utnyttja gemensamma lösningar – till medborgarnas bästa. Resultatet blir en kombination av centralisering och decentralisering – där standardisering är den gemensamma nämnaren.

Ny socialtjänstlag
I januari 2023 är planen att Sverige ska få en ny socialtjänstlag. Med ett ökat medicinskt ansvar för kommunerna och med ett starkare fokus på förebyggande.

Det medicinska ansvaret kommer i framtiden alltmer att baseras på informerade beslut med digitala lösningar. Med historiskt data och med multivariata analyser av realtidsdata från olika typer av sensorer. Sensorer exempelvis i och på människokroppen, i sängen, i rullstolen och i bostaden.

AI (artificiell intelligens) och säkra molntjänster
Allt data som genereras har ett värde såväl för brukaren som för hälsovården. Med brukarens samtycke kan data lagras i säkra serverhallar – det som till vardags kallas ”molnet”. Just nu utvecklas säkra molntjänster i en ny svensk satsning, inte minst baserat på behovet från välfärden.

Ju mer data som finns tillgängligt, desto större blir möjligheterna att utnyttja AI (artificiell intelligens) för att bistå välfärden med säkra diagnoser och beslut. Därför behövs en samordning mellan Sveriges kommuner och regioner för att kunna skapa verklig nytta.

6G kommer närmare brukaren
Samtidigt med en nödvändig centralisering, kommer 6G om åtta år att innebära att mobilnäten närmast brukaren blir alltmer intelligenta. Det innebär att välfärdsteknik och hjälpmedel kommer att kunna utvecklas ännu mer – på ett säkert sätt. Med lokala AI-lösningar för att upptäcka och förhindra fallolyckor. Med lokala AI-lösningar för att styra lyfthjälpmedel. Med lokala AI-lösningar för självkörande elrullstolar.

Med lösningar som bygger på att avstånden blir kortast möjliga, kan självständigheten och oberoendet öka samtidigt som ohälsa kan förebyggas. Förebyggandet kan erbjudas alla – avstånden kan minskas – Sverige blir ett rundare land.

Ny teknik i äldreomsorgen – 2022
Den politiska diskussionen om förebyggande teknik blir ett av inslagen under årets upplaga av webbinariet Ny teknik i äldreomsorgen.

Under det uppkopplade seminariet den 20 september deltar representanter från Sveriges Riksdag, myndigheter, kommuner och teknikleverantörer för att berätta mer om den teknik som mäter upp till nya socialtjänstlagen och nya äldreomsorgslagen.

Du anmäler dig till kommande seminarier på hemsidan https://www.teknikhuset.org/anmhar.

Välkommen tillbaka!