Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
21a885d2 3431 2741 e6cf 3ea34603bbe4

Hälso- och sjukvård hemma
Minskad mortalitet.
Lägre sjukvårdskostnader.
Starkt stöd hos patientgrupper.

Det mesta talar för att sjukvård utanför sjukhuset – eller virtuella sjukhus – blir framtidens modell inom hälso- och sjukvård. Internationell och svensk forskning visar att alla blir vinnare. En sjukhussäng i en mer hembonad tappning blir sannolikt ett normalt inslag i hemmiljön, även med inbyggda sensorer för multimodala analyser.

Äldreomsorgen integreras
Äldre personer är överrepresenterade i konsumtion av vårdtid. Det är därför naturligt att kommunal äldreomsorg och regionernas hälso- och sjukvård nu får en tydligare samverkan.

Ett första steg är regeringsuppdraget till E-Hälsomyndigheten kring en färdplan för en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården.

Ett andra steg är att bygga vidare på existerande avtal om hemsjukvård. Med ny socialtjänstlag och äldreomsorgslag.

Internationella trender visar att förebyggande åtgärder blir en viktig del i utvecklingen.

Tekniken i centrum initialt
Det blir inledningsvis de tekniska dimensionerna som blir centrala. Allt från integrerade journalsystem till sängen i kvarboendet, som alltmer kommer att likna en sjukhussäng.

Sängar för god och nära vård
En modern sjukhussäng är en avancerad möbel och kostar därför lika mycket som en bil – men vinsterna med virtuella sjukhus blir stora för samhället totalt.

I madrassen, som kan reducera risken för sitt- och liggsår genom att reglera trycket mot kroppen, finns också möjlighet till sensorer för multimodala analyser. Det kan vara sensorer för att tillgängliggöra hälsodata – hjärtfrekvens, andningsfrekvens, vikt och inkontinenshändelser. Det kan också vara sensorer för multimodalt data – som indikerar när brukaren lämnar sängen och hur ofta. Ett syfte är att också kunna styra andra funktioner i boendet, exempelvis belysning vid nattliga toalettbesök eller aktiva skydd för att minska fallskador.

Även sängramens övriga funktion kommer att kunna bidra till ett enklare och bättre liv. Sängens robotikfunktioner gör det enklare att ta sig ur sängen och förflytta sig exempelvis till en rullstol. Sängen kan förses med lågfrekvensvibration som bidrar till förbättrad sömn. Tekniken möjliggör bättre sömn som i sin tur ger ökad livskvalitet, ett minskat personalbehov nattetid och även ett minskat läkemedelsbehov.

Svenska initiativ
Även internationellt är trenden tydlig. Överläkare Markus Lingman, AI-specialist och strateg från Region Halland, kan sammanfatta studier som visar att hela 90% av patienterna föredrar vård närmare bostaden än på sjukhus. Engelska studier visar också att resursbehovet tycks minska med upp till 40% när vården ges utanför sjukhuset. Dessutom sjunker mortaliteten.

Nästa steg för Användarföreningen omfattar utvecklingsarbete med virtuella sjukhus när det gäller konnektivitet. Kommande steg omfattar även kvarboenden.

NIS 2- och RCE-lagstiftningen kommer att stipulera hårdare krav på cybersäkerhet och resiliens, vilket leder till att tillgången till uppkopplade journalsystem och uppkopplad medicinsk teknik kommer att kräva redundanta 5G-uppkopplingar

Maila info@teknikmarknad.se och anmäl intresse om just din kommun vill delta. Du kan också få information om projektets bakgrund och syfte samt beskrivning av tidigare forskning.