Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
36b5bd73 3d41 5594 ddb8 8be735294e29

Glesbygd – brist på lagliga möjligheter
För egna hem i glesbygd blir det svårare att leva upp till NIS 2, som blir svensk lag den 18 oktober 2024.

Mobiltäckningen är vanligtvis begränsad för en redundant uppkoppling, vilket givetvis åligger samhället som helhet att ordna. I många fall kommer det att behövas paraplynät med högmaster eller till och med satellituppkoppling – exempelvis i extrem glesbygd.

Även varje enskilt hushåll kommer att behöva engageras i digitaliseringen, med ett eget ansvar för egna installationer inomhus.

Ansvar hos kommuner och regioner
Kommuner och regioner kan emellertid inte begränsa sig till fastigheter där de har egen rådighet när lagstadgad hälso- och sjukvård ska bedrivas i framtiden. Det skulle bli för dyrt. Dygnskostnaden för särskilda boenden i kommunal regi uppgår till drygt 2000 kronor per brukare. En intensivvårdspatient kostar drygt 50 000 kronor per dygn. Timkostnaden för hemtjänst uppgår till drygt 500 kronor.

Det är av kostnadsskäl som kvarboende blir framtidens lösning för välfärden – även så för introduktionen av virtuella sjukhus.

Det bor cirka 15 000 personer över 80 år i egna hem i glesbygd i Sverige. Enligt NIS 2-lagen blir det vårdgivarna som ansvarar för cybersäkerheten i levererade digitala tjänster.

Frågan är om dessa 6 procent av Sveriges 80-plussare kommer att lämnas i sticket av välfärdens digitalisering. Detta kommer att diskuteras under höstens seminarier.

Seminarium 5 december - NIS 2-teknik - Egna hem i glesbygd
Seminariet den 5 december handlar om hur tekniken ska se ut i egna hem i glesbygd – för att mäta upp till kommande lagstiftning och för att skapa tillit inför framtiden.

Du anmäler dig till seminarierna på projektets seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Vi önskar en skön sommar och god läsning!