Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
E727bc94 03a0 7df8 fa01 d12681cb76b6

Trygghetslarm från Sensorem

Sensorem är en ny aktör på marknaden för trygghetslarm. Sensorems klocka med GPS ökar tryggheten exempelvis vid demens.

Säkra områden markeras av anhörig i Sensorem-appen. Larmnotis med GPS-position skickas till anhöriga om användaren lämnar det säkra området. Anhöriga kan ringa direkt till demensklockan för att prata med användaren.

Demensklockan fungerar överallt och kan användas överallt. Den är uppkopplad via mobilnätet i hela EU.

Både inomhus och utomhus
Det blir det normala när nu välfärden digitaliseras alltmer – att den uppkopplade tekniken ska fungera både inomhus och utomhus. Att det virtuella sjukhuset blir verklighet ska inte innebära att brukaren är fast med en osäker Wi-Fi-uppkoppling i sitt kvarboende. Tekniken ska fungera redundant också på bussen, i livsmedelsaffären eller på promenaden.

Ökad trygghet vid demens
Säkra områden markeras av anhörig i Sensorem-appen. Anhörig markerar ut vilket eller vilka områden som är säkra för användaren att röra sig inom i Sensorem-appen.

Larmnotis till anhöriga
Larmnotis med GPS-position skickas till anhöriga om användaren lämnar det säkra området. Om användaren lämnar det säkra området rings anhöriga upp automatiskt av klockans högtalartelefon samt så skickas larmnotis samt sms till anhöriga. Användarens GPS-position visas på en karta i realtid i Sensorem-appen.

Anhöriga kan ta kontakt
Anhöriga kan ringa direkt till demensklockan för att prata med användaren. Demensklockan har inbyggd högtalartelefon vilket innebär att anhöriga kan ringa direkt till klockan för att prata med användaren. Klockan kan enkelt ställas in för att besvara samtal från anhöriga automatiskt.

Fungerar i hela EU
Demensklockan fungerar överallt och kan användas överallt. Demensklockan kommunicerar via mobilnätet och fungerar överallt i hela EU (samt i Storbritannien och Norge). Klockan är vattentät och kan användas överallt. Det går utmärkt att duscha med den.

Bemannad larmcentral
Om ingen anhörig svarar kopplas samtalet till Sensorems larmcentral som är öppen dygnet runt. Användaren pratar med larmcentralen från klockans högtalartelefon och larmcentralen kopplar samtalet vidare till SOS Alarm om situationen är akut. SOS Alarm kan sedan skicka ut hjälp såsom polis eller ambulans.

För brukare med epilepsi
Om den fysiska larmknappen trycks ner i tre sekunder rings anhöriga automatiskt upp i fördefinierad ordning och sms samt larmnotis skickas till anhöriga. En trygg process då brukaren har epilepsi.

Minskad belastning för kommunen
Användarna kan bo kvar hemma längre och larmet går i första hand till anhöriga. Det innebär att kommunen får en minskad belastning samtidigt som tryggheten för brukaren och dess anhöriga ökar.

Mer om teknik som fungerar både inomhus och utomhus kommer på seminariet Ny teknik i äldreomsorgen den 26 september. Då diskuteras också de nya lagkraven NIS 2 och RCE, vilka kräver redundant uppkoppling av trygghetslarm i kommunal verksamhet.

Du anmäler dig som seminariedeltagare enklast via Teknikhusets hemsida. https://www.teknikhuset.org/anmhar