Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
A1b96346 ce6a d199 4b61 3e84e52c1112

Ny teknik i äldreomsorgen 2023

Årets version av Ny teknik i äldreomsorgen den 26 september 2023 sammanfattade de tekniska grunderna för en utveckling av God och nära vård.

Bort med silos
Med virtuella sjukhus och digitaliserad hemsjukvård, kommer samverkan mellan regioner och kommuner att behöva utvecklas. Journalsystem är ett känt exempel. Här måste kontaktytorna utvecklas för att äldreomsorg och hemsjukvård ska kunna samutvecklas med hälso- och sjukvården utanför sjukhusen.

Inom vetenskap och organisationslära brukar det kallas ”silos”, när olika verksamheter inte har verktyg för att samverka med varandra. Sådana datasilos har visat sig vara ett hinder för verksamheter som vill använda datautvinningsteknik för att dra nytta av varandras data.

Mikael Rudin från Aspect Systems redogjorde för hur nya systemlösningen Cloud of Cloud kan lösa utmaningen med silos och hälsodata. Hur olika journalsystem, sensorsystem och organisationer äntligen kan utbyta data och funktioner – dessutom inom ramarna för lagstiftningen.

Regeringen föreslår också en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården i budgetpropositionen och att 77 miljoner kronor avsätts för detta ändamål under 2024.

Ihopkopplad teknik
När välfärdens silos blir hopkopplade kan bättre digitala tjänster skapas. Överläkare Markus Lingman från Region Halland redogjorde för de vinster som uppstår när det intelligenta hemmet är här. Grunden är fortfarande Hälso- och sjukvårdslagen. Fler i samhället kommer att ha behov av stöd de närmaste åren. Bostaden blir en generator av hälsodata och kommer att ha kapacitet att minska behovet av sjukhusvård.

Dessutom visar studier att 90% av berörda brukare hellre vill ha sjukvård i hemmiljön än på traditionella sjukhus. Studier i England visar att resultatet också förbättras – resursbehovet minskar med upp till 40%.

Alla vinner alltså på att koppla ihop data och system – mellan bostaden, egenmonitoreringssystemen, nätläkaren, kommunen och regionen – för att uppnå en god, nära och sammanhållen vård.

Intelligenta plåster” blir en av många tekniska komponenter för att hålla koll på vår hälsa – i bostaden, i bilen, på bussen, på söndagspromenaden eller varhelst vi befinner oss. Därför behövs en utbyggd och säker datauppkoppling överallt i samhället.

Uppkopplingen behöver byggas ut
5G-experten Jan Danielsson bekräftade utvecklingen genom att redogöra för EU:s ambitioner när det gäller 5G, 6G, artificiell intelligens (AI) samt ny EU-lagstiftning kring cybersäkerhet kopplad till välfärdsteknik och e-hälsa. En utbyggd och säker datauppkoppling är också vad EU-kommissionen satsar på. NIS 2- och CER-direktiven kommer att driva på Sveriges satsning på bättre mobiltäckning, ökad cybersäkerhet, ökad resiliens och utbyggd kapacitet att hantera stora datamängder med utvecklade analyser. Det är 5G – inte Wi-Fi – som blir ryggraden i välfärdens digitalisering, enligt EU.

Samtliga vårdgivare omfattas av NIS 2 och CER
I den nya NIS 2- och CER-lagstiftningen fokuserar lagstiftaren på de samhällssektorer där konsekvenserna bedöms vara störst vid driftsavbrott eller cyberattacker. I NIS 2-direktivet benämns dessa sektorer väsentliga entiteter. Vårdgivare och offentliga förvaltningsentiteter är just sådana sektorer. Såväl regioner som kommuner definieras som vårdgivare och offentliga förvaltningsentiteter i NIS 2.

NIS 2, CRE och ISO/IEC 27001
Med cyberbrottslighet på uppgång och nya hot som ständigt dyker upp kan det verka svårt eller till och med omöjligt att hantera cyberrisker. 5G-experten Jan Danielsson lyfte fram ISO/IEC 27001 som hjälp till organisationer som har behov av att bli mer riskmedvetna samt att proaktivt identifiera och åtgärda svagheter.

ISO/IEC 27001 främjar ett holistiskt synsätt rörande informationssäkerhet – granskning av människor, policyer och teknik. Ett ledningssystem för informationssäkerhet implementerat enligt denna standard är ett verktyg för riskhantering, cyberresiliens och operationell excellens.

Seminarium
Information om NIS 2-lagstiftningen inkluderas under en rad seminarier med start den 19 mars. Det blir totalt sju seminarier som fokuserar på olika boendetyper och användarfall. Med teman kring hur redundans, resiliens och högre cybersäkerhet blir lagstadgade krav.

Du anmäler dig till seminarierna på seminariehemsidan – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.teknikboken.com/letters.