Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
E281d549 6226 9d20 dc93 923f3ea634eb

5G i trygghetslarm
Smarta klockor, armband och annan bärbar medicinsk utrustning. Nu kommer den del av 5G-standarden som tar över när 2G och 3G stängs ner om tre år. Det som kommer är en funktion i 5G-standarden som kallas NR-REDCAP. Funktionen introduceras i 5G-standarden under 2022 och ger trygghetslarm helt nya möjligheter.

Nya säkra funktioner – inne och ute
NR-REDCAP kommer att möjliggöra nya verksamhetskritiska funktioner till förmån för välfärden. Säkrare uppkoppling både inomhus och utomhus. Låg batteriförbrukning. Nya egenskaper för ett trygghetslarm kan kombineras i samma enhet tack vare NR-REDCAP. Distansdiagnostik och direktsamtal (Push-to-talk) ger brukaren och anhöriga ökad trygghet vid sidan av GPS-larm. Även mönsterigenkänning och röstigenkänning blir möjligt, vilket skapar ökad säkerhet i kombination med annan uppkopplad utrustning. Ett exempel kan vara att förhindra obehöriga att använda brukarens nyckelfria lås och elrullstolar.

Drivkraften bakom 5G är New Radio (NR). Nu möjliggör Reduced Capability (REDCAP) en utökning av radioenhetens ekosystem, vilket i sin tur möjliggör utveckling av ännu fler användarfall för 5G.

Hittills har utbyggnaden av 5G när det gäller tjänster, abonnemang och tillgänglighet med 5G-kompatibla enheter överträffat utbyggnaden av 4G. Därför blir det 5G som tar över när 2G och 3G stängs ner i Sverige de närmaste tre åren.

Detta är särskilt viktigt för trådlösa sensorer eftersom nätverket för att möjliggöra verksamhetskritiska funktioner behöver stödja både tidskritisk kommunikation med mer kapabla enheter och enklare sensorenheter. Konfigurationen av sådana nätverk kan optimeras för att säkerställa prestandan för tidskritisk kommunikation samtidigt som enklare sensorer för användarna fortfarande fungerar effektivt.

Seminarier under 2022
Under 2022 kommer en rad seminarier att anordnas om välfärdsteknikens utveckling. Den 8 februari 2022 arrangeras seminariet Integrationsplattform 5G som beskriver regioners och kommuners möjligheter att samordna uppkopplad teknik. Återkoppla gärna till Användarföreningen om du är intresserad av mer information om samordningsprojektet och tillhörande seminarier.

Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen.

Välkommen till en spännande fortsättning!