Veckobrevet

Nyhetsbrev om framsteg och utveckling
5b2b7bce c99b 476e 9ea9 210aed547ceb
ICA:s motsvarighet i Storbritannien, Tesco, inleder nu leveranser av livsmedel med drönare. De försök som inleds, innebär att små lådor släpps hemma hos kunden inom 30 minuter efter beställning. Drönartransporter utgör en möjlighet även för vård och omsorg.

Företaget Manna, leverantören av drönarna, driver sedan tidigare försök med leveranser av läkemedel i Irland. Manna har kontor både i Irland och Wales och använder skräddarsydda drönare för att skicka ut olika typer av varor, allt från restaurangmåltider till läkemedel.

Flygande i hastigheter upp till 80 kilometer i timmen, kan drönarna leverera upp till 4 kg livsmedel – i en låda som vid leverans sänks ner från drönaren. En leverans en mil bort tar alltså bara åtta minuter.

Manna hade planerat matleveransförsök redan i mars 2020 men ändrade istället fokus till läkemedel när corona-krisen drabbade Storbritannien.

Efter att corona-spridningen ökade, växlade britterna från att själva handla mat i butiker till att beställa leveranserna till sina bostäder istället. Detta ledde till en ökad beställning på nätet för Tesco. Tesco har skapat 16 000 permanenta arbetstillfällen efter att ha fördubblat sina matleveranser online under corona-krisen.

När drönaren når sin destination, svävar den på tio meters höjd och skickar en avisering till mottagarens smartphone. Drönaren använder sedan kameror för att hitta ett säkert utrymme för att lämna lådan. Detta kan vara i en trädgård eller på en uppfart.

Leverantören Manna bedömer att en drönare kan göra cirka 100 resor om dagen. Det blir således en snabbare och mer kostnadseffektiv leverans, jämfört med traditionella biltransporter.

I USA har Walmart, världens största global detaljhandelskedja, också publicerat sina planer att använda drönare för leverans av livsmedel och hushållsprodukter till sina kunder.

Vi ser under 2020 en tydlig global trend med elektrifierade drönarleveranser, men utvecklingen inleddes tidigare än så. 2016 gjorde detaljhandelsjätten Amazon sin första kommersiella drönarleverans i Storbritannien. Från Amazons logistikcentrum i Cambridge levererades varor till en lokal invånare – 13 minuter efter att beställningen gjordes.

Inom vård och omsorg finns en rad möjligheter för automatiserade lufttransporter. I april 2020 tillkännagav den brittiska regeringen att mycket större obemannade flygplan (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) nu förbereds för att leverera viktiga sjukhusförnödenheter från fastlandet till Isle of Wight, vid den engelska sydkusten.

Nu är det dags även för Sverige att satsa på framtidens leveranser. Inom äldreomsorgen kommer drönare att ha en självklar roll de närmaste tio åren – i synnerhet i glesbygd. Med leveranser av post, läkemedel, sjukhusförnödenheter, livsmedel och lagade måltider, från den lokala restaurangen, kan vi få hela Sverige att leva. Kvarboendet i Sveriges glesbygd blir avsevärt enklare och givetvis mer kostnadseffektivt – inte minst med en ökande livskvalitet.

Användarföreningen tar nu krafttag för ett ökat tempo inom äldreomsorgens teknikutveckling. Vi tar nu på ledartröjan för att Sverige ska lyckas med äldreomsorgens teknikutveckling samtidigt som samhällskontraktet bibehålls. ICA kommer säkert ta sitt ansvar. Nu är det angeläget att även kommuner och regioner tar sitt ansvar när det gäller teknikutveckling. För vår offentliga sektor blir infrastrukturen med drönartrafik ett tydligt ansvar för regionerna.

Med ett starkt fokus på 5G – som möjliggör den fjärde industriella revolutionen – leder Teknikmarknad i projektet 5G i byggnad ett konsortium med Saab, Ericsson, ASSA-ABLOY, Combitech och Luftfartsverket. Konsortiet ska utveckla regionala noder med framtidens automatiserade flygplatser, där även drönare finns med.
Hör av dig om just din kommun vill vara med.

Välkommen till en spännande höst!